Vriendschap tussen verloren, eenzame mensen

De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski kwam op zijn twaalfde naar Engeland en dacht dat het voor even was. Toen hij doorkreeg dat zijn moeder er met haar nieuwe man permanent zou blijven, wist hij dat hij z'n vriendjes niet meer zou zien. Hij maakte zich snel de taal eigen, om niet een buitenstaander te zijn.

DVD My Summer of Love/Last Resort ****

Deze achtergrond kwam goed van pas toen hij in 2000 voor de BBC zijn tweede film mocht maken, nadat hij eerder voor die omroep een aantal documentaires had gemaakt. Last Resort gaat over een Russische vrouw die met haar zoontje terechtkomt in een grauwe kustplaats, in afwachting van haar asielaanvraag. De flats waar de asielzoekers na de vernederende bureaucratische procedures hun intrek nemen zijn van grijs beton. Ze hebben uitzicht op prikkeldraad, en dan de zee. Toch is Last Resort geen sombere film: de vriendschap die Tanja en Artiom sluiten met de wat rare uitbuiter van een kermisattractie biedt uitzicht op hoop.

Last Resort en een informatief interview met Pawlikowski staan als extra op de dvd met zijn derde speelfilm, My Summer Of Love (2004). Hierin staat opnieuw een vriendschap centraal tussen wat verloren, eenzame mensen. In My Summer of Love die tussen armeluismeisje Mona en kostschoolprinses Tamsin. Samen maken ze een mooie, maar verwarrende zomer mee. Let op het ondoorgrondelijke glimlachje op het gezicht van Mona in de laatste scène. Was haar bijnaam niet Mona Lisa?

André Waardenburg

DVD

My Summer of Love/Last Resort

Regisseur Pawel Pawlikowski, A-Film HE

    • André Waardenburg