Voorkeur voor keizersnede is schadelijk

De keizersnede wordt in sommige ziekenhuizen in Zuid-Amerika zo vaak toegepast dat het onveilig is voor moeder en kind. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het wereldwijde onderzoek heeft aan het licht gebracht dat in acht Latijns-Amerikaanse landen de kans op ziekte, de dood van de moeder en de dood van de foetus toeneemt als het aantal keizersneden oploopt.

‘Ons onderzoek laat zien’, concluderen de onderzoekers, ‘dat een medische ingreep die goed is voor zieke mensen in noodsituaties meer schade dan goed kan doen wanneer hij wordt toegepast onder een gezonde bevolking.’

De onderzoekers analyseerden de uitkomsten van ruim 97.000 geboorten in Argentinië, Brazilië, Cuba, Ecuador, Mexico, Nicaragua, Paraguay en Peru. Twee privéklinieken in Mexico deden bijvoorbeeld driekwart van alle bevallingen via een keizersnede, meestal uitgevoerd voordat de weeën begonnen. Zulke geplande ingrepen veroorzaakten ook de meeste ziekte en dood, zo bleek uit het onderzoek. Gemiddeld was één op de drie geboorten een keizersnede.

In klinieken met veel keizersneden lagen moeders vaker langer dan zeven dagen in het ziekenhuis en kwamen ook de pasgeborenen vaker op de intensive care terecht. De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd op de website van het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De hoeveelheid zwangerschappen die met een keizersnede eindigen, lag in ontwikkelde landen in de vroege jaren zeventig op ongeveer 5 procent. In de jaren negentig is dit percentage op sommige plaatsen opgelopen op tot meer dan de helft.

Voor die grote stijging is niet één factor verantwoordelijk. Gynaecologen en verloskundigen respecteren steeds mee de keus van de vrouw. Van de keizersnede wordt gezegd dat die baarmoederverzakking, urinecontinentie en een onbevredigend seksleven voorkomt. Een geboortekliniek is makkelijker te managen als er overdag geplande keizersneden plaats vinden en er niet hoeft te worden gewacht tot de weeën vanzelf beginnen, vaak ’s nachts. De ingreep zelf is veiliger geworden door betere verdoving en minder operatiecomplicaties. Beroemde vrouwen laten vaak een keizersnede uitvoeren op een gewenst moment en voordat de weeën beginnen en door de media-aandacht daarvoor zijn zij een rolmodel voor anderen. In Nederland kwamen onlangs voetballer Rafeal van der Vaart en zijn vrouw Sylvie Meis op deze manier in het nieuws: zij willen hun in juni verwachte kind vóór het WK-voetbal geboren laten worden ‘als dat medisch verantwoord is’. Een laatste reden voor meer keizersneden is de defensieve geneeskunde – de angst voor schadeclaims als er bij een natuurlijke geboorte iets fout gaat – drijft veel gynaecologen tot een geplande, technische ingreep.