Vice-president Irak: opstand legitiem tot VS zich terugtrekt

Bagdad. Irakezen hebben het recht zich te verzetten totdat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere landen hun troepen hebben teruggetrokken uit Irak. Dat heeft de Iraakse sunnitische vice-president Tariq al-Hashimi gisteren gezegd. Hashimi riep de opstandelingen wel op om met de Verenigde Staten om de tafel te gaan zitten, aangezien dat land serieus overweegt om zijn troepen terug te trekken. Hashimi deed zijn uitspraken twee dagen na de installering van de Iraakse regering. De Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse president Bush reageerden gisteren positief op de nieuwe regering. Volgens Blair kunnen de coalitietroepen nu beginnen met de overdracht van de controle over sommige Iraakse provincies aan Iraakse troepen. Blair weigerde echter een tijdspad te geven voor de terugtrekking.