Verrassing aan de zijde van Ten Cate

Ajax presenteerde gisteren de nieuwe technische staf, met Henk ten Cate als de hoofdcoach. Een van zijn assistenten is Hennie Spijkerman. Ooit, bij Go Ahead Eagles, waren de rollen omgedraaid.

Spijkerman Foto Bas Czerwinski 22-05-2006, AMSTERDAM. PRESENTATIE VAN HENK TEN CATE ALS NIEUWE TRAINER VAN AJAX. VLNR: MARTIN VAN GEEL, JOHN JAAKKE, HENNIE SPIJKERMAN, ALFONS GROENENDIJK, HENK TEN CATE EN MAARTEN FONTEIN. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Koen Greven

De rollen waren twintig jaar geleden omgedraaid. Hennie Spijkerman was destijds bij Go Ahead Eagles werkzaam als hoofdtrainer van de A-jeugd, Henk ten Cate vervulde de rol van assistent. Destijds vormden ze in Deventer al een succesvol duo, omdat de karakters elkaar naar eigen zeggen goed aanvulden. Het bestuur van Ajax hoopt dat de twee coaches samen met oud-Ajacieden Alfons Groenendijk en Fred Grim de club met aantrekkelijk voetbal weer naar de nationale top zullen brengen.

Ten Cate (51) verbrak zijn contract bij FC Barcelona om bij de Amsterdamse club de komende twee jaar de lijnen uit te zetten. Hij nam vorige week met de Champions League afscheid van de club, waar hij met Frank Rijkaard drie jaar lang lief en leed deelde. De vier jaar oudere Spijkerman leverde halverwege dit seizoen na bedreigingen door supporters zijn contract in bij FC Zwolle.

De oud-doelman hoefde niet lang na te denken toen zijn voormalige werkvriend hem anderhalve week geleden benaderde om bij Ajax te gaan werken. „Nee, ik was er redelijk snel uit”, sprak Spijkerman gisteren in de perskamer van de Amsterdam Arena. „Voor iedere trainer geldt dat hij graag met toppers bezig wil zijn. En dat is voor mij niet anders.”

Een paar maanden geleden wist Spijkerman niet zo zeker of hij nog wel door moest gaan in het betaald voetbal. Nadat hij maandenlang was geterroriseerd door supporters besloot de coach ontslag te nemen bij FC Zwolle. Daarna nam Spijkerman contact op met Ten Cate met de vraag of hij niet een paar weken bij FC Barcelona mee kon lopen. Deels om de problemen in zijn woonplaats Zwolle voor even te ontvluchten en deels om het plezier in het voetballen weer terug te krijgen.

Dat Spijkerman een paar maanden later met Ten Cate als de nieuwe hoop van Ajax zou gelden, kon hij op dat moment niet bevroeden. „Ik ben in totaal tien dagen in Barcelona geweest. We hebben heel veel over voetbal gesproken”, legde de oud-coach van onder meer VVV en Emmen uit. „Ajax is toen echt niet ter sprake geweest.”

Spijkerman zag in de Catalaanse hoofdstad van nabij hoe de wisselwerking in de technische staf tussen hoofdtrainer Rijkaard en de assistenten Ten Cate en Eusebio Sacristán verliep. Spijkerman: „Het is heel belangrijk dat er een team staat waarin de verschillende trainers elkaar aanvullen. Daarbij is een clubman belangrijk. De rol die Eusebio bij Barcelona vervult, zal Alfons Groenendijk bij ons invullen.” Groenendijk speelde van 1991 tot 1993 in totaal 22 competitiewedstrijden voor Ajax.

Na Barcelona liep Spijkerman de voorbije maanden ‘stages’ bij onder meer PSV, RKC, De Graafschap en FC Groningen. „Ik had na mijn vertrek bij FC Zwolle toch niets te doen”, stelde de coach. „Daarnaast wilde ik met eigen ogen zien hoe anderen werken. Zo zag ik dat Guus Hiddink bij PSV de ‘helikopterview’ had, Fred Rutten vaak de trainingen leidde en René Eijkelkamp daar tussendoor liep. Ook die drie vulden elkaar goed aan. We moeten bij Ajax de komende weken de taken verdelen. Daar hebben we nog niet echt over gesproken. Al is het wel duidelijk dat Ten Cate de leidende rol heeft.”

Volgens Spijkerman heeft Ten Cate verschillende redenen om de samenwerking die een kleine dertig jaar geleden werd geboren nieuw leven in te blazen. „Ten Cate zocht iemand die loyaal is. Daarbij vullen we elkaar goed aan. Ik ben de rustigste van ons twee. Maar wat misschien wel het belangrijkste is hoe we over voetbal denken. We houden allebei van aanvallend voetbal met drie spitsen. Zoals we vroeger ook al bij Go Ahead Eagles speelden.”

Spijkerman moet toegeven dat hij de voorbije tijd zo’n beetje van de ‘voetbalhel’ in de ‘voetbalhemel’ is beland. De voormalig bankdirecteur is niet bevreesd dat hij bij Ajax opnieuw het doelwit wordt van agressieve supporters, zoals hem in Overijssel overkwam. „Wat dat betreft laat de situatie tussen FC Zwolle en Ajax zich niet vergelijken. Ik was in Zwolle eindverantwoordelijk en had als nadeel dat mijn hele sociale leven zich in die stad afspeelde. Ik heb die zaak voor mezelf allang afgesloten. Je weet nooit wat voor etiket je door anderen opgeplakt krijgt. Ik ging ervan uit dat mijn toekomst in het voetbal lag, maar ik kon mezelf niet aanstellen.”

Met dank aan zijn voormalige assistent Ten Cate keert Hennie Spijkerman nu terug in het betaald voetbal. „In het verleden heb ik hem het een en ander geleerd. Ik hoop nu wat van hem op te steken.” De meester is leerling geworden.

    • Koen Greven