Thaise soep van geroosterde wortels

Voor 6 tot 8 personen

1 bos wortels (gewicht met het groen circa 750 gram)

2 eetlepels plantaardige olie

1 middelgrote ui

2 tenen knoflook

stukje verse gember van 4 centimeter

1 stengel citroengras

1 verse rode chilipeper

30 gram boter

1 theelepel kerriepoeder

2 theelepels korianderzaad

4 deciliter kokosmelk

1 liter groentebouillon of kippenbouillon

zout en versgemalen peper

2 eetlepels limoensap

gehakte verse koriander, ter garnering

De smaak van wortel- en knolgroenten, vooral wortels, pastinaken en uien, wordt sterker en zoeter door ze in de oven te roosteren. Dit hoeft niet lang te duren als u ze op een vrij hoge temperatuur roostert. Gebruik desgewenst een vetarme kokosmelk als u op calorieën wilt letten.

Schil de wortels en snijd ze in stukjes van 1 centimeter. U zult ongeveer 600 gram wortels overhouden. Giet de olie in een ovenschaal waarin de plakjes wortel naast elkaar passen. Schep de plakjes wortel even om met de olie en zet ze dan 25 tot 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven, of tot ze goudgeel en gaar zijn.

Pel intussen de ui en knoflook en hak ze fijn. Schil de gember en hak hem fijn. Snijd het citroengras bij, verwijder de buitenste taaie blaadjes en snijd de rest in stukjes van 5 centimeter. Snijd de chilipeper in de lengte doormidden als u het zaad wilt verwijderen en hak hem fijn. Snijd de chilipeper anders in smalle ringetjes.

Verhit de boter in een grote, zware pan op een matig vuur. Doe er de ui, knoflook, gember, het citroengras, de chilipeper, het kerriepoeder en korianderzaad in. Laat het geheel onder af en toe omscheppen circa 10 minuten zachtjes fruiten tot de geuren loskomen. Schep de wortels met een schuimspaan over in de pan. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles circa 10 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur. Verwijder de stukjes citroengras. Breng de soep op smaak met zout en peper en schep er het limoensap door. Schep de soep in voorverwarmde soepborden en garneer met de verse koriander. Dien op.

Morgen Gemakstaart

    • Kim Maclean