‘Soedan belet hulp aan burgers’

De Soedanese regering schendt het internationaal humanitair recht door burgers in de westelijke regio Darfur af te snijden van brandstof, voedsel en hulp. Dat meldt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, in een gisteren in New York vrijgegeven rapport.

De autoriteiten hebben verhinderd dat burgers in gebieden die in handen zijn van het Soedanees Bevrijdings Leger (SLA), de grootste rebellengroep in Darfur, worden bevoorraad, aldus Annans rapport. Tegelijk beschuldigt Annan alle partijen in het conflict in Darfur ervan het humanitair recht te hebben geschonden door „totaal onacceptabele niveaus van geweld en verachtelijke aanvallen op burgers”, zelfs terwijl onderhandelingen over een vredesregeling in de laatste fase verkeerden.

Het rapport bestrijkt de maanden maart en april, maar maakt duidelijk dat het op 5 mei ondertekende vredesakkoord tussen de regering en het SLA, de grootste rebellengroep, voorlopig weinig verandert voor de burgers in Darfur. Vrouwen worden nog steeds met verkrachting en ander misbruik geconfronteerd. De doorgaande verkrachtingen en plunderingen drijven mensen hun dorpen uit naar ontheemdenkampen, die nu ongeveer 2,5 miljoen bewoners tellen. Volgens het rapport laat de regering na topfunctionarissen en militiecommandanten te vervolgen voor hun aanvallen op burgers. Dat versterkt „een breed gedeeld gevoel van straffeloosheid”.

Het vredesakkoord eiste een staakt-het-vuren binnen 72 uur, dat voorlopig is genegeerd. De afgelopen dagen zijn aanvallen gemeld door de Janjaweed, de Arabische militie die aan de kant van de regering vecht, op dorpen, van dorpelingen op de Janjaweed en van het leger op rebellen. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. „Het probleem lijkt te zijn dat iedereen zijn gebied wil maximaliseren voor het bestand en de ontwapening daadwerkelijk van kracht worden”, zei een woordvoerder van de Afrikaanse Unie in Soedan.

Vandaag arriveert volgens plan een speciale afgezant van de VN, Lakhdar Brahimi, in Khartoum. Deze moet proberen de regering over te halen in te stemmen met de legering van een VN-vredesmacht in Darfur, ter vervanging van de huidige, zwakke macht van de Afrikaanse Unie. (Reuters, AP)