Salomon Kalou kiest voor Ivoriaans elftal

De Ivoriaanse Feyenoord-aanvaller Salomon Kalou laat het Nederlands elftal definitief links liggen. Na het WK voetbal komende maand wil hij voor zijn vaderland Ivoorkust uitkomen, zo laat hij in een gesprek met het blad Sportweek weten.

De afgelopen maanden heeft Kalou, die waarschijnlijk nog deze zomer naar een buitenlandse voetbalclub vertrekt, met steun van onder anderen bondscoach Marco van Basten geprobeerd versneld Nederlander te worden. Die status zou het mogelijk maken dat hij voor Oranje zou uitkomen.

„Het boek is dicht. Na het WK ga ik doen wat ik mijn broer Bonaventura heb beloofd, voor Ivoorkust spelen. Iedereen weet dat ik graag voor het Nederlands elftal was uitgekomen op het WK. Daar heb ik alles aan gedaan; daar hebben bondscoach Marco van Basten en meneer Cruijff alles aan gedaan. Alleen wilde mevrouw Verdonk dat niet. Er zit voor mij niets anders op, daar ik niet verwacht nog lang in Nederland te voetballen.”

Als mogelijke nieuwe clubs worden het Londense Chelsea en Valencia in Spanje genoemd. De vraag is wel of hij, als niet-ingezetene van de Europese Unie, in Engeland speelgerechtigd is. Tegenstanders van zijn versnelde naturalisatie, onder wie minister Verdonk van Vreemdelingenzaken, wezen er tijdens de gevoerde rechtszaken steeds op dat Kalou zijn Nederlanderschap zou gebruiken om gemakkelijker naar een buitenlandse topclub te kunnen vertrekken.

Volgens zijn advocaat wil Kalou niet langer afhankelijk zijn „van de grillen van de minister”. „Hij wil nu eindelijk een interlandcarrière beginnen.”