'Sail on, Hans'

Na een dramatisch verlopen etappe in de Ocean Race bereikte ABN Amro II gisteren de Engelse kust.

Maar feestvieren is er niet meer bij in de zeilrace.

De ABN Amro I vlak voor de finish in Portsmouth. De bemanning herdacht gisteren de overleden Hans Horrevoets. Foto Reuters ABN AMRO ONE passes the scoring gate at Lizard Point, England May 20, 2006, after Volvo Ocean Race Leg 7 from New York across the Atlantic Ocean to Portsmouth in England. EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Volvo Ocean Race/Oskar Kihlborg/Handout REUTERS

De wind en de zee hebben het zo gewild. Ook bij het laatste deel van de dramatische etappe tussen New York en Portsmouth krijgt ABN Amro niets cadeau. Met windkracht 8, met uitschieters naar boven, ploegt het zeiljacht onder de Britse eilanden langs, in de richting van het eiland Wight.

Op de kade van Portsmouth, vlak onder het enorme spinnakervormige gebouw aan de Gunwharf Quays, probeert de storm een kleine witte tent omver te blazen. Toch blijft binnenin de tent het kaarsje branden. De tent op de kade was oorspronkelijk bedoeld voor de opslag van promotieartikelen van de zeilploeg van ABN Amro - truien, jassen en petjes, vertelt teamlid Marc Jakma. Hij maakte er vorige week een herdenkingsplaats van voor zijn ploeggenoot Hans Horrevoets, die midden op de Atlantische Oceaan in zwaar weer van boord werd geslagen en verdronk.

Op een tafel in het tentje staat een foto van de 32-jarige Horrevoets tussen de bloemen. Een groot gedenkboek is pagina na pagina volgeschreven. Door collega-zeilers, door toeristen die gegrepen zijn door de dramatische gebeurtenis die deze editie van de Volvo Ocean Race voorgoed heeft getekend. 'You died doing what you loved. Sail on, Hans', schreef een Nieuwzeelander. 'Er was vanmiddag een vrouw uit Portsmouth die dertig jaar geleden haar man had verloren in een zeilrace', zegt Jakma. 'Het was allemaal teruggekomen bij haar. Ze wilde hier even zijn.'

De finish van de vloot tijdens de etappes van de Ocean Race is vaak een feestelijke intocht op de kade, maar in Portsmouth heeft niemand zin in feestvieren. De gezichten van de zeilers die veilig de haven bereikt hebben na één van de zwaarste etappes uit de geschiedenis van de race, staan strak gespannen. De tune waarmee ABN Amro II bij de finish van de vorige etappes werd binnengehaald, klinkt niet in de haven van Portsmouth - Seven Nation Army van The White Stripes, door de bemanningsleden gekozen omdat zij afkomstig zijn uit zeven landen. 'Ik denk niet dat deze race nog een uitbundig feest wordt', zegt Jakma. 'Het is vreemd, niemand verwacht dat zo'n ongeluk nog kan gebeuren, als je ziet welke moderne apparatuur deze boten aan boord hebben. De zee kan nog steeds gruwelijk zijn.'

De bemanning van ABN Amro II, met het lichaam van Horrevoets en de tien opgepikte bemanningsleden van de zinkende Spaanse boot Movistar nog aan boord, werd 's nachts onder extreme weersomstandigheden geëscorteerd door een Brits marineschip.

De emoties onder de deelnemers van de Volvo Ocean Race liepen gisteren opnieuw hoog op toen de zeilboot in de ochtenduren eindelijk de kust bereikte, waarna het lichaam van Horrevoets kon worden overgedragen aan het Nederlandse fregat HNMLS Van Galen, bij Falmouth in het zuidwesten van Engeland. De negen achtergebleven zeilers op de boot namen met een minuut stilte afscheid van hun collega, toen hij met een vlot werd overgebracht naar het marineschip, dat voor een oefening met de Britse marine in de buurt was.

Volgens ABN Amro zou het stoffelijk overschot van Horrevoets zo snel mogelijk naar zijn woonplaats Terheijden worden overgebracht. 'Het was een triest moment toen Hans van de boot werd weggehaald, maar tegelijkertijd was er ook opluchting omdat hij nu naar huis kan, naar zijn familie', zei Simon Fisher, de Britse navigator van ABN Amro II, gisteren vlak voor de finish van het jacht. 'De afgelopen dagen zijn onvoorstelbaar zwaar geweest voor iedereen, maar we zijn vastbesloten om de finishlijn te passeren als onderdeel van deze race. We zullen deze etappe voltooien voor Hans.'

Voor de finish in Portsmouth, waar de ABN Amro II gisteravond om halftien Nederlandse tijd binnenzeilde, stapten ook de tien bemanningsleden van de Spaanse zeilboot Movistar, onder leiding van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, van boord. ABN Amro II had de bemanning van Movistar zondag uit zee gevist nadat de Spaanse boot was volgestroomd met water door zware averij aan de beweegbare kiel onder de boot. Wat het lot is van de verlaten boot was gisteren nog niet bekend. Vermoedelijk dobbert het zeilschip stuurloos rond op enkele honderden zeemijlen ten zuidwesten van de Engelse kust.

    • Rob Schoof