Rugzakje op, samen naar de Blauwe Eend

Op een Utrechtse basisschool worden leerlingen na school opgevangen in een kinderdagverblijf.

'Weet je moeder dat je naar Anouk gaat?'

Lisanne, Pieter, Lotus, Olaf, Siebe, Joris, Sabine en Sam zitten op basisschool de Utrechtse Schoolvereniging. Ze zijn zeven tot twaalf. Ze worden één tot drie keer per week na school opgehaald door een groepsleider van kinderdagverblijf de Blauwe Eend aan het Wilhelminapark: naschoolse opvang (NSO).

Het duurt nog even voor ze weg kunnen: wie van de elf leerlingen gaat mee en wie niet. 'Weet je moeder dat je naar Anouk gaat?', zegt groepsleider Sander Jorissen (21) van het kinderdagverblijf tegen een meisje. 'Nee, maar ik heb het mobiele nummer bij me.' Jorissen belt er achteraan. Floortje blijkt al te zijn afgehaald door oma, ook een ander kind gaat niet mee. Dan lopen ze met z'n zevenen, rugzakjes op de rug, naar de naschoolse opvang. Lisanne fietst mee. Het is 15.15 uur.

Bij de Blauwe Eend, vlakbij, staan de kinderen die met de taxi van een andere school zijn gekomen, al voor het raam te zwaaien. Eén van hen rent naar Jorissen en springt hem om zijn middel.

De hoogste verdieping is voor de kinderen van zeven jaar en ouder. Ze gaan er crackers eten met appelstroop, kaas en pindakaas. Bovenaan de trap hangt een schema. Deze week is het thema 'film maken'. Ze gaan een storyboard schrijven, een week later filmen en er een cd van branden. In de weken ervoor hebben ze ('uiteraard veilige') scheikundige proefjes gedaan, boten gemaakt die echt konden varen, en over het verkeer gepraat. Een verdieping lager, waar de vier- tot zeven-jarigen worden opgevangen, staan computers. De oude kinderen mogen daar een kwartiertje achter; en nog een kwartier meekijken met een ander.

Siebe is rond 15.45 uur een dinosaurus aan het papier maché-en. Lotus en Lisanne spelen verstoppertje, de rest zit met een stripboek.

Dan gaan ze naar buiten. Het Wilhelminapark is aan de overkant. Ze wachten bij het oversteken. Lotus wordt getroost door Jorissen als Pieter zegt dat ze niet kan touwtjespringen.

Op de grote weide zijn drie skaters bezig hun frisbee uit de boom te krijgen. Onder de boom staat een gettoblaster Firestarter van the popgroep Prodigy te pompen. De kinderen gaan er omheen staan. Er komen meisjes van een promotieteam voor een nieuwe frisdrank langs en Pieter probeert zoveel mogelijk flesjes te verzamelen. Loutus zoekt esdoornzaden voor de verslaggeefster, de jongens verzamelen kroonkurken. Dan even kijken naar de jonge eendjes. Pieter vindt het saai. 'Niemand heeft hier een voetbal.' Joris, Sam en Olaf klimmen in het hek, wat niet mag.

Lisanne's moeder komt om tien over vijf, Siebe wordt opgehaald door de au pair. De andere kinderen gaan terug naar de NSO. Pieter en Lotus gaan tennissen. Dat mag niet binnen.

Alle kinderen vinden het heel leuk op de NSO. Maar ze zeggen óók na school liever naar huis te gaan, dan naar de opvang. Joris heeft thuis 'iets heel moois gemaakt', zegt hij. 'Een kreeft met bewegende scharen.' Om 18.09 is iedereen opgehaald.

Donderdag gaan ze filmen.

    • Japke-d. Bouma