Parallel met Irak

Fons van Westerloo, directeur van RTL Nederland, zat tot het moment van de terugtrekking van de Amerikanen als verslaggever voor de publieke omroep in Vietnam. Hij bekeek het vwo-examen geschiedenis van gisterochtend.

Wat vond u van het examen?

„Dit is écht geen gemakkelijk examen. Heel pittig.”

Wat vindt u ervan dat Vietnam een van de onderwerpen was?

„Ja, dat vind ik dus fantastisch. Jongeren die ik ontmoet, weten zelden iets van Vietnam. Terwijl het toch een enorme stempel heeft gedrukt op de wereldpolitiek. En Vietnam is natuurlijk een prachtig voorbeeld van de totale zinloosheid van de oorlog. Bovendien: de geschiedenis herhaalt zich. Het incident in de Golf van Tonkin was natuurlijk een leugen. Regeringen vinden altijd wel een reden om een oorlog te beginnen, dat zou de les kunnen zijn.”

U ziet een parallel met Irak?

„Jazeker. En misschien had ik daar iets over gevraagd. Vietnam móést destijds behouden blijven voor de ‘vrije’ westerse wereld. Anders zouden alle landen in de regio communistisch worden. Daar is natuurlijk nooit iets van gebleken. In Irak waren het de massavernietigingswapens. Maar ik vraag me af of Amerika zich daar ook zo druk om had gemaakt als er geen olie was geweest.”

Wat vond u een overbodige vraag?

„Je moest zeven gebeurtenissen in de juiste volgorde zetten. Waarom moet dat uit het hoofd? Dat kan je zo op internet vinden. Ik snap het wel: je moet historisch besef hebben. Maar ik vind: je kan beter naar grote lijnen vragen.”

Wat vond u een leuke vraag?

„De vraag waar de foto genomen was van een gezinnetje van Vietcong-strijders in een uitgebrande Amerikaanse pantserwagen. Dat móét wel in het zuiden geweest zijn. Omdat de Amerikanen geen grondtroepen hadden boven de demarcatielijn. Maar misschien had de Vietcong die wagen wel naar het noorden gereden. Ze waren goed in propaganda.”

    • Japke-d. Bouma