Overname uitgever VNU door Valcon vrijwel rond

De Nederlandse uitgever VNU komt vrijwel zeker in handen van een groep investeerders. De groep, opererend onder de naam Valcon, heeft een verklaring uitgegeven dat zij het bod op VNU gestand doet. Van de aandeelhouders heeft 78,7 procent zijn stukken aangeboden. Hiermee is de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf een feit.

VNU, ooit uitgever van bladen als Margriet en Libelle, is tegenwoordig vooral actief in de Verenigde Staten, waar het bedrijf eigenaar is van onder meer Nielsen Media, marktleider op de kijkcijfermarkt. VNU komt in handen van de Amerikaanse investeerders Blackstone, Carlyle en KKR en het Nederlandse Alpinvest, de investeringsmaatschappij van de pensioenfondsen PGGM en ABP.

Valcon zegt in een persbericht te verwachten daarna de resterende aandeelhouders te kunnen overreden hun stukken alsnog aan te bieden. Daarmee kan worden begonnen zodra Valcon 95 procent van de aandelen in handen heeft. De groep geeft aandeelhouders die hun effecten nog niet hebben aangemeld tot 9 juni de kans om dit alsnog te doen.

Het bod van 7,6 miljard euro werd de afgelopen maanden twee keer verhoogd. Het bod lag eerst tussen de 28 en 28,50 euro per aandeel en werd later in twee stappen verhoogd tot 29,50 euro.

Tegen het bod bestaat nog steeds weerstand onder de aandeelhouders van VNU. De meest uitgesproken opposant is de Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke, die ruim 1 procent van de aandelen VNU in bezit heeft. Vorige week ging Knight Vinke toch overstag. Een woordvoerder zei dat de vermogensbeheerder het bod nog altijd te laag vond, maar desondanks had besloten de aandelen te verzilveren.

Knight Vinke was de grote motor eind vorig jaar toen VNU onder grote druk van aandeelhouders moest afzien van de overname van de handelaar in medische informatie IMS Health omdat die te duur zou zijn.