Oppositie eist hertelling van de stemmen

In Montenegro heeft de oppositie geëist dat de stemmen, die zondag in het referendum over de onafhankelijkheid zijn uitgebracht, opnieuw worden geteld. Volgens de vandaag bekendgemaakte uitslag stemde 55,5 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid.

Het zogenoemde Blok voor de Gemeenschappelijke Staat, waarin vier partijen samengaan die voor handhaving van de unie met Servië zijn, vindt dat ook de registratie van alle kiezers die voor het eerst hun stem hebben uitgebracht, opnieuw moet worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat geen kiezers hebben gestemd die geen kiesrecht hebben.

De Europese Unie had voor het referendum laten weten de onafhankelijkheid van Montenegro pas te erkennen als 55 procent van de kiezers daarmee instemt. De oppositie eist de hertelling vooral omdat de marge van 0,5 procent (2078 kiezers) zo klein is. De regering in Podgorica heeft nog niet gereageerd op de eis.

De Montenegrijnse premier, Milo Djukanovic, stelde gisteren Servië voor snel te gaan praten over de opheffing van de unie tussen beide landen. Hij benadrukte dat Montenegro met Servië relaties wil die uitgaan boven een simpel nabuurschap en verzekerde alle Servische burgers in Montenegro dat ze al hun rechten behouden, met uitzondering van het kiesrecht. Ook mogen ze onbeperkt gebruik blijven maken van onroerend goed dat ze in Montenegro hebben.

Minder positief over Servië was gisteren de Montenegrijnse president, Filip Vujanovic. Hij verweet de Servische regering zich te hebben gemengd in de campagne tegen de onafhankelijkheid, door de Montenegrijnen wijs te maken dat de grens tussen Servië en Montenegro wordt gesloten als Montenegro onafhankelijk wordt. Ook zou Belgrado de Montenegrijnen hebben verteld dat in dat geval de visumplicht wordt ingevoerd en dat Montenegrijnen in Servië moeten gaan betalen voor hoger onderwijs en gezondheidszorg.

Belgrado heeft nog niet gereageerd op de uitslag van het referendum. Alleen de minister van Buitenlandse Zaken van de unie, Vuk Draskovic, heeft de Montenegrijnen gefeliciteerd. Ook hebben diverse Servische ministers die lid zijn van de partij G17 Plus – die vóór opheffing van de unie Servië en Montenegro is – zich positief uitgelaten over de uitslag. Minister van Financiën Mladjan Dinkic verzekerde dat Servië de uitslag respecteert en uit is op goede relaties. Minister van Mensenrechten Rasim Ljajic waarschuwde tegen emotionele reacties: „Het gevaarlijkst is dat Belgrado nu emotioneel reageert. Het is belangrijk dat er geen anti-Montenegrijnse sentimenten bestaan in Servië en geen anti-Servische sentimenten in Montenegro.” (VIP, Reuters, AFP)