Nog steeds schuld van Newconomy

Fedor de Lange (33) werkt als marketeer bij filmdistributeur Buena Vista Home Entertainment in Hoofddorp, een dochter van amusementsconcern Disney. Hij bedenkt onder andere acties om de verkoop van Disney-dvd's te stimuleren. Salaris: 3.500 euro bruto per maand Huur: 400 euro Huishouden, inclusief krant, gas, water, licht: 300 euro Beleggen en sparen: 300 euro Schulden: 300 euro Kleding: 100 euro Sporten: 80 euro Hobby: 100 euro Telefoon: 100 euro Verzekering: 20 euro Overig: 600 euro

Fedor de Lange. Foto Maarten van Haaff Fedor de Lange, Amsterdam, 21 mei 2006, foto Maarten van Haaff
Fedor de Lange. Foto Maarten van Haaff Fedor de Lange, Amsterdam, 21 mei 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Sparen of beleggen?

'Ik spaar maandelijks 300 euro. Daarvan gaat 150 euro op de spaarrekening die m'n vriendin en ik samen hebben om op vakantie te gaan. We willen elke winter zeker een maand weg. Zelf spaar ik 50 euro per maand voor kleine dingen. Op advies van mijn bank beleg ik maandelijks ook nog 100 euro in een aandelenfonds. Van het geld op die beleggingsrekening probeer ik af te blijven.'

Verwacht je grote uitgaven in de nabije toekomst?

'M'n vriendin en ik willen volgende zomer trouwen. We zijn nog niet echt begonnen met sparen. Het wordt ook geen showoff party, maar een gezellig feest. Trouwen is duurder dan ik had verwacht. Dat wordt dus nog even flink sparen, ik denk dat we een beroep moeten doen op ons vakantiepotje.'

Heb je schulden?

'In m'n studententijd heb ik nogal boven m'n stand geleefd. Het laatste jaar leende ik maximaal. Ik los maandelijks nog steeds een bedrag van m'n studieschuld af. Daarnaast heb ik schulden omdat ik een paar jaar geleden heb deelgenomen aan de aandelencertificatenregeling van het Newconomy-bedrijf waar ik destijds werkte. Dat heeft me 5.000 euro gekost omdat de zeepbel uit elkaar spatte. Maar over twee jaar wil ik schuldenvrij zijn.'

Houd je maandelijks geld over?

'Nee, aan het einde van de maand is het geld vaak op. Ik woon vlakbij de Pijp en dat merk je in je portemonnee. Er gaat veel geld zitten in club- en kroegbezoek. Ik zou ook meer op kleine uitgaven moeten letten. Ik heb laatst bijvoorbeeld zomaar ja gezegd tegen een aanbieder van digitale tv, maar ik overweeg om het pakket weer de deur uit te doen. Ik ben een beetje teleurgesteld, want er zit geen teletekst op en de extra kanalen zijn zenders waar niemand naar kijkt. En het kost je toch een paar euro per maand extra.'

Brenda Peeters

    • Brenda Peeters