Niet voor luie erfgenamen

Je bent jong en je wilt rijk worden. Hoe doe je dat?

Tips van gelauwerden uit de Quote 500 junior, die morgen wordt gepubliceerd.

6 Rik Smits (39), 47 miljoen, ex-basketballer bij Indiana Pacers. Was tot 2000 de succesvolle center voor de Pacers uit Indianapolis. Speelde ook daarna nog wel eens mee het Nederlands team, maar houdt zich inmiddels vooral bezig met oldtimers en het verzamelen van Woody Woodpecker-prullaria. Woont nog steeds in de VS. 19-11-2000, Rotterdam. Rik Smits op de bank, tijdens de oefenwedstrijd tussen Nederland en Belgie. FOTO BAS CZERWINSKI. Czerwinski, Bas

'Als je mislukt, begin je gewoon weer opnieuw.' Steve te Pas, een 36-jarige verkoper van spijkerbroeken, kan erover meepraten. Nadat hij in 1997 zijn baan als verkoopdirecteur had opgezegd en voor zichzelf was begonnen, ging hij meermalen bijna kopje onder. Hard werken en geloof in eigen kunnen bracht Te Pas er weer bovenop. Zijn bedrijf Moshi Moshi zet inmiddels miljoenen om. De broeken met merken als Blue Blood en Avelon zijn helemaal hip en worden gedragen door film- en muzieksterren als Leonardo di Caprio en Britney Spears.

Geen wonder dat Te Pas relaxed, onderuitgezakt poseert in de gym van zijn huis, in het nieuwe nummer van Quote, dat morgen verschijnt. Steve te Pas staat met een vermogen van 20 miljoen op de 21-ste plaats van de Quote 500 junior, het nieuwe jongere broertje van de roemruchte lijst met rijke Nederlanders. Om je voor deze lijst van vijftig te kwalificeren moet je aan twee criteria voldoen: jonger zijn dan 41, en ten minste 5 miljoen euro aan vermogen hebben. 'Het is geen definitieve lijst', haast samensteller Martijn de Meulder zich te zeggen. 'Er staan veel mensen ook niet op.'

De nieuwe lijst noemt hij in de inleiding een overzicht van de 'vijftig veelbelovendste entrepreneurs' van de Nederlandse zakenwereld. 'Voor luie erfgenamen is geen plaats.' En dus ontbreken de kleinkinderen Heineken en Johnny de Mol.

De lijst van selfmade men bevat, geeft De Meulder toe, drie uitzonderingen die hun kapitaal per loonstrook verdienden: voetballer Dennis Bergkamp (met 58 miljoen euro), honkballer Andruw Jones (53 miljoen) en basketballer Rik Smits (47 miljoen). 'De rest is ondernemer.'

Dat van alle veelverdienende voetballers alleen de net gepensioneerde Bergkamp de lijst van rijkste jonge Nederlanders haalt, is geen fout van de samenstellers maar beleid. De Meulder: 'We wilden geen overkill aan sporters, dus hebben we de rijkste maar genomen.' En dat ook de gretig bonussenvangende klasse van jonge zakenbankiers uit de Londense City ontbreekt, komt volgens de samensteller 'omdat we daar nog niet goed genoeg naar gekeken hebben'.

Behalve 'selfmade' bevat de jongerenlijst een andere opmerkelijke rode draad: het merendeel van de vergaarde miljoenen - cumulatief bijna 1,8 miljard euro - vindt zijn herkomst in de high tech-industrie. Dat was toch die sector waarin snelle mannetjes na de internet-hype van eind vorige eeuw massaal op hun bek gingen? 'Met nieuwe media is weer veel geld te verdienen', weet De Meulder. 'Het is een hoek van de economie die oudere ondernemers laten liggen.' De meeste die er nu rijk van worden, zijn volgens hem inderdaad ooit omgevallen, maar weer opgekrabbeld en doorgegaan.

Dan de reacties? Volgens De Meulder heeft de redactie het grootste deel van de 50 jonge rijken gebeld voor verificatie. En dus moet de lijst 'zeer dichtbij' de werkelijkheid zitten. 'Nou, ik heb niks van ze gehoord', moppert Frans Otten (38), een van de oprichters van het groene stroombedrijf Oxxio. Aan de verkoop ervan vorig jaar hield hij volgens Quote 12 miljoen over. 'Goh. leuk om te horen. Ik zal het eens natellen', reageert hij sceptisch. 'Al in de eerste zin bij mijn naam stond een knoepert van een fout. Dat zal de rest ook wel verzonnen zijn.' Nee, Otten zit niet op dit soort publiciteit te wachten.

Geert-Jan Bakker (40), eigenaar van een magnetenfabriek nabij Eindhoven, is minder rouwig om zijn negende plek met 45 miljoen euro. 'Het is een compliment voor het gehele bedrijf. Ik ben bovendien keurig gebeld om het sommetje door te nemen. Het klopt wel ongeveer, ja.' Maar Bakker is ook wel wat gewend. Hij staat sinds twee jaar ook al in de grote rijkenlijst genoteerd. 'Op één klant na die sindsdien niet meer wil betalen, heeft me dat geen problemen opgeleverd.'

Rijkste 'jongere' is Peter-Frans Pauwels, een van de grote cashers van Tomtom. Bij de beursgang vorig jaar van de navigatiesysteembouwer incaseerde Pauwels 73 miljoen euro. Gevoegd bij zijn huidige aandelenpakket is de chief technology officer van Tomtom nog voor zijn veertigste goed voor 766 miljoen euro.

Behalve namen, bedragen en bij velen ook een omschrijving van het exclusieve wagenpark, is de lijst gelardeerd met tricks of the trade, nuttige en minder nuttige tips over hoe succes te bereiken is. Van clichés in de categorie 'volg je gevoel', 'wees loyaal' en 'denk niet in problemen maar in oplossingen' tot de brutale zakenwijsheid van de man van de spijkerbroeken, Steve te Pas: 'Als je ervoor gaat, moet je je ballen op tafel durven te leggen.'

Te Pas, vermoedt Quote-redacteur De Meulder, die komt er wel. 'Ik zie hem absoluut nog wel eens in de grote Quote 500 staan.'

Morgen in Who's Next op RTLZ om 12.40 uur en 17.45 uur een gesprek met de hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de top-10 van jonge rijke mensen bij het artikel Niet voor luie erfgenamen (23 mei, pagina 5) staat dat Peter-Frans Pauwels’ aandelenpakket van 17,8 procent in Tomtom een kleine zeventig miljoen euro waard is. Bedoeld werd een kleine zevenhonderd miljoen.

    • Philip de Witt Wijnen