Napalm prachtig? Nee!

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Deru Schelhaas over zijn geschiedenisexamen.

„Wat een schertsvertoning! Het geschiedenisexamen voelde als een cadeautje uitpakken dat je achteraf al bleek te hebben. Wat had ik mij verheugd op de geïnspireerde vragen van geïnspireerde historici die ons wilden laten proeven van de vreugde die zij beleven bij het samenstellen van een dergelijk document.

Maar nee hoor, niets van dat alles. Laffe vraagjes over suffe dingetjes. Een drie uur durend proefwerk. Niks examenachtigs aan. Zes jaar prachtig geschiedenisonderwijs mogen genieten en dit zou dan de slagroom op de taart moeten zijn. Wat een deceptie.

Vietnam, een van de onderwerpen, was twintig jaar bloederigheid en narigheid. Dat doet een jongenshart wel sneller kloppen. Napalm, grote helikopters en zichzelf in brand stekende boeddhistische monniken (met foto’s). Prachtig.

Uiteraard niet! Dat is verschrikkelijk! Ik zou er bijna depressief van worden. En dat kan ik in deze drukke twee weken toch echt niet gebruiken. Ik ben niet de aangewezen persoon om de ongeïnspireerdheid van de heren examenmakers te belonen. En daarom, alleen daarom, besloot ik bij vraag 1 dat ik het zou gaan verknoeien. Dat zal ze leren!”

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN

    • Deru Schelhaas