Nam Kee

Op de pagina Eten veegde Floris-Jan van Luyn twee weken geleden de vloer aan met alle Chinese restaurants buiten China. Dat hij er verstand van heeft, lijdt geen twijfel; hij was jarenlang correspondent voor NRC Handelsblad in China en heeft daar vast niet op hamburgers en cola geleefd. Losjes somt hij een stuk of twintig gerechten op, aubergines met gehaktvulling, vierkante bonen in oestersaus, schapenvlees met sesam, gebakken aal. Van de helft heb ik nog nooit gehoord en ik durf te wedden de Chinees bij mij om de hoek ook niet.

Mijn eigen Hongerige Man reisde ooit een maand door China en at daar dagelijks Chinees. Hij heeft alleen geen flauw idee wát. Ik laat hem de lijst van Floris-Jan zien. Noedels in jeneversaus? Gefrituurde lotusschijfjes? 'Zou best kunnen', zegt hij, 'ik liep gewoon de restaurantkeuken binnen en wees op een paar pruttelende pannen. Dan ging ik zitten en kreeg te eten. Misschien waren het wel geblancheerde apenhersenen of gebakken hond. Het was in ieder geval altijd veel en altijd lekker.'

Ik ben jaloers. Ik wil ook écht Chinees eten. In Nederland.

Vorige week at ik oesters bij Nam Kee, op de Amsterdamse Zeedijk. Nam Kee ziet er vertrouwenwekkend Chinees uit: een kaal hok met tl-licht en opgeblazen foto's van Pekingeenden aan de wand.

In de keuken staat een Chinees en je wordt er bediend door Chinezen. Bovendien zijn de meeste gasten Chinezen, mensen waarvan je enige knowhow mag verwachten.

Ik vind de oesters van Nam Kee lekker. Dat zoutige, gefermenteerde van de zwarte bonen, die warme olie die zo fijn contrasteert met de scherpe smaak en knapperigheid van de lente-ui.

Maar mijn Chinatown-ervaring werd toch een beetje bedorven door dat artikel van Floris-Jan. Zat ik hier in een Chinees toneelstukje? Of zou Floris-Jan nog nooit bij Nam Kee zijn geweest?

Voor 2 personen:

12 oesters (creuses)

3 eetlepels lichte sojasaus

slaolie

20 g gezouten zwarte bonen (toko), fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 cm verse gemberwortel, fijngehakt

1 klein rood pepertje, fijngehakt

2 lente-uitjes, in reepjes

Open de oesters, snijd ze los, laat het vocht weglopen en leg ze in de bolle schelp op een bord. Schenk sojasaus en evenveel slaolie in een steelpan, voeg zwarte bonen, knoflook, gember en peper toe en breng aan de kook. Laat zachtjes een kwartiertje trekken. Schep in iedere oester zwartebonensaus.

Vul een wok voor eenderde met water en breng aan de kook. Leg er een schoteltje in, waarop je het bord met oesters zet, zo dat het water tot net onder het bord komt. Leg een deksel op de wok en laat de oesters op laag vuur 7 minuten stomen. Verhit een scheut slaolie en schenk wat kokende olie in elke oester. Bestrooi met lente-ui.

Heb jij door Azië gereisd? Deel je culiverhalen en recepten op www.nrc.nl/kokenetc.

    • Janneke Vreugdenhil