Musici dromen onbekende muziek

Rotterdam, 23 mei. Muzikanten dromen twee keer zo vaak over muziek als niet-muzikanten. Dit blijkt uit een Italiaans onderzoek waarbij 35 professionele muzikanten (van het Florentijns conservatorium en het orkest van Prato) en 30 studenten zonder muziektraining 30 dagen lang iedere ochtend bijhielden waarover ze hadden gedroomd. Het onderzoek is gepubliceerd in het juninummer van het tijdschrift Consciousness and Cognition. De muzikanten en de controlegroep droomden even vaak (5 tot 30 dromen) en herinnerden zich even vaak dromen waarin bijvoorbeeld gepraat werd (75 procent van de dromen). Maar de muzikanten droomden in wel 40 procent van hun dromen over muziek, de anderen maar in 20 procent van hun dromen. Musici die al voor hun vijfde jaar muziekles kregen, droomden zelfs in 60 procent van hun dromen over muziek. De muzikanten droomden in hun 244 muzikale dromen meestal over bestaande muziek. Toch ging het bij 28 procent van de dromen over onbekende muziek. Dat wijst op de mogelijkheid om tijdens de slaap nieuwe composities te creëren, aldus de onderzoekers.