Massale steun voor Verdonk is niet vreemd

In zijn column `Kwaad bloed` stelt Bas Heijne dat na alle overwegingen je één vraag overhoudt: ”Waar komt de massale steun voor Verdonk vandaan?” (Opinie & Debat, 20 mei). Daar is een aantal redenen voor. Luisterend naar haar taalgebruik valt op dat dat gericht is op mensen met vmbo/mbo-niveau. Qua woordkeus, hoeveelheid herhaling, aantallen stereotypen, kortheid van de zinnen, en syntactische eenvoud betekent dit dat zij begrijpelijk is voor het merendeel van de Nederlanders. Het is het aanspreekniveau van de STER-reclame en van de meeste Nederlandstalige quizzen en andere programma`s met hoge kijkcijfers op de televisie. Het aanspreekniveau van de meeste politici is op hbo-niveau en gaat dus voor een deel van de bevolking over hun hoofden heen.

Het tweede punt is dat de toespraken van Verdonk naast dit lage aanspreekniveau ook een geringe inhoud hebben. Dat is ook niet noodzakelijk om ze toch begrijpelijk te laten zijn. Bij Verdonk gaat het steeds om hetzelfde: ik voer de wet uit, regels zijn regels, en ik ben daadkrachtig en duidelijk. Voor mensen die het gevoel hebben dat veel over hun hoofden heen gepraat wordt, en bij wie het wantrouwen naar de politiek groot is, is dit een zeer aantrekkelijke, want begrijpelijke, manier van spreken. Eindelijk voelen zij zich serieus genomen.

    • Liesbeth Schlichting Psycholinguïst