Leger Soedan ontkent verbreken bestand

Kairo. Het Soedanese leger heeft gisteren ontkend dat het de twee weken geleden ondertekende wapenstilstand heeft gebroken. De verklaring van het leger is een reactie op beschuldigingen van Soedanese rebellen dat het leger aanvallen heeft uitgevoerd in het noorden van Darfur. Verschillende hulporganisaties in de West-Soedanese regio hebben de beschuldiging van de rebellen bevestigd. De Afrikaanse Unie, die als bemiddelaar optrad bij de wapenstilstand, zegt dat er de afgelopen week een golf van dodelijke aanvallen is geweest. ”Het probleem is dat iedereen zijn grondgebied wil uitbreiden voordat het bestand en de ontwapening daadwerkelijk worden uitgevoerd”, aldus een woordvoerder van de Afrikaanse Unie. Bij geweld in Darfur vielen de afgelopen dagen zeker 60 doden. Het grootste deel van het geweld is volgens de bronnen het werk van de Janjaweed, de Arabische militie die met steun van de regering tegen rebellen vecht.