`Leger Irak wordt verantwoordelijk voor veiligheid`

Bagdad, 23 mei. De nieuwe Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft gisteren verklaard dat Iraakse troepen volgende maand in sommige provincies de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich zullen nemen. Daarmee begint een proces dat moet leiden tot de terugtrekking van buitenlandse troepen. Tegen het eind van het jaar zal het leger de verantwoordelijkheid in het hele land hebben overgenomen, op de gewelddadige provincies Bagdad en Al-Anbar na, aldus Maliki. Functionarissen die meereisden met de Britse premier Tony Blair, die gisteren een onaangekondigd bezoek aan Bagdad bracht, zeiden dat de terugtrekking van de buitenlandse - voornamelijk Amerikaanse en Britse - troepen binnen vier jaar moet zijn voltooid. Blair zei dat het vestigen van democratie in Irak meer tijd vergde dan verwacht, maar dat Maliki`s zaterdag aangetreden regering ”een nieuw begin” vormde.