In Portsmouth is de stilte op de steiger hoorbaar

Na een dramatisch verlopen etappe in de Volvo Ocean Race finishte ABN Amro II gisteravond rond tien uur in Portsmouth. Maar feestvieren is er niet meer bij in de zeilrace.

Vrienden en familie begroetten gisteravond de bemanningsleden van de ABN Amro II. Foto Jon Nash 22nd May 2006 ABN AMRO TWO arrives safely into Portsmouth 22 May 2006, greeted by family, friends and crews on the dock after the toughest leg of their lives. Earlier they had dropped off the crew of movistar as well as the body of Hans Horrevoets. Photo - Jon Nash Nash, Jon

Rob Schoof

De wind en de zee hebben het zo gewild. Ook bij het laatste deel van een van de meest dramatische etappes uit de geschiedenis van de Ocean Race krijgt de boot van de ‘kids’ van de race, ABN Amro II, niets cadeau. Na een sterfgeval en een reddingsoperatie midden op de Atlantische Oceaan ploegt de talentenboot met windkracht 8 langs de zuidkust van Engeland.

Op de steigers onder de reusachtige Spinnaker Tower in Portsmouth hebben zich in de gure wind alle bemanningsleden van de andere boten en enkele honderden toeschouwers verzameld. Sommige zeilers staan hand in hand langs het water als ABN Amro II halverwege de avond opdoemt in de schemering.

Bij de laatste meters breekt een applaus los dat minutenlang aanhoudt. Een enkeling juicht. „Klap, lach, huil”, had Roy Heiner als technisch directeur van het zeilteam van ABN Amro gezegd tegen de leden van het winnende team die in het weekeinde al waren gefinisht, ABN Amro I.

Als de boot rond tien uur Nederlandse tijd aanlegt wordt het stil. De zeilers van ‘de Twee’ omhelzen op de steiger hun geliefden, teamgenoten en andere zeilers uit de Ocean Race-familie. Het enige geluid dat overblijft is het ploppen van bierflesjes en het gekletter van de touwen op de wind. Ook de herkenningstune waarmee ABN Amro II tijdens de vorige etappes werd onthaald, klinkt niet in de haven van Portsmouth – Seven Nation Army van The White Stripes, door de bemanningsleden gekozen omdat zij aan boord zeven landen vertegenwoordigen.

De enige die ontbreekt is Hans Horrevoets, die vorige week in zwaar weer van het dek sloeg en verdronk. Vijf dagen bleef zijn stoffelijk overschot in een speciale body bag aan boord, omdat er midden op de oceaan geen enkele mogelijkheid was hem over te brengen naar een ander schip of een helikopter. Gisterochtend werd hij ter hoogte van de zuidwestpunt van Engeland overgebracht naar het Nederlandse fregat HNMLS Van Galen. Zijn negen achtergebleven collega-zeilers namen met een minuut stilte afscheid van Horrevoets, toen hij op een vlot werd overgedragen aan het marineschip. Volgens ABN Amro zou het stoffelijk overschot van Horrevoets zo snel mogelijk naar zijn woonplaats Terheijden worden overgebracht.

„Het was een triest moment toen Hans van de boot werd weggehaald, maar tegelijkertijd was er ook opluchting omdat hij nu naar huis kan, naar zijn familie”, had Simon Fisher, de Britse navigator van ABN Amro II, gisteren vlak voor de finish van de transatlantische etappe gezegd. „De afgelopen dagen zijn onvoorstelbaar zwaar geweest voor iedereen, maar we zijn vastbesloten om de finishlijn te passeren als onderdeel van deze race. We zullen deze etappe voltooien voor Hans.” Vanmiddag (dinsdag) zouden de overige bemanningsleden uitvoeriger op het drama ingaan.

In een kleine witte tent langs de kade van Portsmouth, de havenstad waar de Ocean Race in september 1973 voor het eerst van start ging, wordt de Nederlander herdacht. Hoewel de stormachtige wind de tent bol blaast, blijft binnenin de kaars branden. De tent was oorspronkelijk neergezet als opslagruimte voor de promotieartikelen van de zeilploeg van ABN Amro – T-shirts, zeiljassen en petjes – vertelt Marc Jakma, teamlid van ABN Amro op de wal. Op de tafel een foto, bloemen en een gedenkboek, pagina na pagina volgeschreven. Door collega-zeilers, maar ook door toeristen die gegrepen zijn door de gebeurtenis die deze editie van de Ocean Race voorgoed heeft getekend. ‘You died doing what you loved. Sail on, Hans’, schreef een Nieuw-Zeelander. „Er was vanmiddag een vrouw uit Portsmouth die dertig jaar geleden haar man had verloren in een zeilrace”, zegt Jakma. „Het was allemaal teruggekomen bij haar. Ze wilde even hier zijn.”

Jakma, net als de andere teamleden van ABN Amro, kan het nog steeds niet bevatten. „Ik denk niet dat deze race nog een uitbundig feest wordt”, zegt hij. „Het is vreemd, niemand verwacht dat zo’n ongeluk nog kan gebeuren, als je ziet welke moderne apparatuur deze boten aan boord hebben. De zee kan nog steeds gruwelijk zijn.”

Uren voor de finish in Portsmouth waren ook de de tien bemanningsleden van de Spaanse zeilboot Movistar, onder leiding van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, van boord van ABN Amro II gestapt. ABN Amro II had de bemanning van Movistar zondag uit zee gevist nadat de Spaanse miljoenenboot was volgestroomd met water door zware averij aan de (beweegbare) kiel. Wat het lot is van de verlaten boot was gisteren nog niet bekend. Mogelijk dobbert het zeilschip nog stuurloos rond op enkele honderden zeemijlen ten zuidwesten van de Engelse kust.

    • Rob Schoof