Hollandse Nieuwe te laat

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is tot nader order uitgesteld. De haring is nog niet vet genoeg, zegt Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

De haring zwemt momenteel in het noordelijk deel van de Noordzee, en Noorse vissers berichten dat de vis slechts 6 à 7 procent vet bevat. Dat moet zeker 10 procent zijn voor een goede maatjesharing, zegt De Jong. De haring vreet zich momenteel vol ter voorbereiding op de voortplanting.

De veiling was gepland voor 30 mei. Een nieuwe datum is nog niet geprikt. Het eerste vaatje is afkomstig van een van de laatste Nederlandse haringschepen, de Wiron 5 & 6, die afgelopen weekend uitvoeren. Vroeger was er een race om het eerste vaatje aan land te brengen, maar die is verdwenen met het teloorgaan van de Nederlandse haringvloot. Nu brengen Noorse en Deense vissers het merendeel van de maatjesharing aan land.

De eerste Hollandse Nieuwe smaakt „ziltiger” dan haring later in het jaar, zegt De Jong, maar grote verschillen zijn er tegenwoordig niet meer omdat alle haring wordt ingevroren. In vroeger jaren moest de haring later in het jaar worden geweekt om het teveel aan zout kwijt te raken.