Hereniging Ten Cate en Spijkerman

De rollen waren 27 jaar geleden omgedraaid. In 1989 was Hennie Spijkerman bij Go Ahead Eagles de hoofdtrainer en vervulde Henk ten Cate de rol van assistent. Destijds vormden zel in Deventer al een succesvol duo omdat de karakters elkaar goed aanvulden. Het bestuur van Ajax hoopt dat de twee coaches samen met de oud-Ajacieden Alfons Groenendijk en Fred Grim de club met aantrekkelijk voetbal weer naar de nationale top zullen brengen.

Hennie Spijkerman Foto Bas Czerwinski 22-05-2006, AMSTERDAM. PRESENTATIE VAN HENK TEN CATE ALS NIEUWE TRAINER VAN AJAX. VLNR: MARTIN VAN GEEL, JOHN JAAKKE, HENNIE SPIJKERMAN, ALFONS GROENENDIJK, HENK TEN CATE EN MAARTEN FONTEIN. FOTO BAS CZERWINSKI

Alleen liggen de verhoudingen nu anders dan een kleine drie decennia geleden. Ten Cate (51) verbrak zijn contract bij FC Barcelona om bij de Amsterdamse club de komende twee jaar de lijnen uit te zetten. De vier jaar oudere Spijkerman leverde halverwege dit seizoen na bedreigingen door supporters zijn contract in bij FC Zwolle. De oud-doelman hoefde niet lang na te denken toen zijn voormalige werkvriend hem anderhalve week geleden benaderde om bij Ajax te gaan werken. 'Nee, ik was er redelijk snel uit', sprak Spijkerman gisteren in de perskamer van de Amsterdam Arena. 'Voor iedere trainer geldt dat ze graag met toppers bezig willen zijn. En dat is voor mij niet anders.'

Een paar maanden geleden wist Spijkerman niet zo zeker of hij nog wel door moest gaan in het betaald voetbal. Nadat hij maandenlang was geterroriseerd door supporters besloot de coach ontslag te nemen bij FC Zwolle. Daarna nam Spijkerman contact op met Ten Cate met de vraag of hij niet een paar weken bij FC Barcelona mee kon lopen. Deels om de problemen in zijn woonplaats Zwolle voor even te ontvluchten en deels om het plezier in het voetballen weer terug te krijgen. Dat Spijkerman een paar maanden later met Ten Cate als de nieuwe hoop van Ajax zou gelden, kon hij op dat moment nooit bevroeden. 'Ik ben in totaal tien dagen in Barcelona geweest. We hebben heel veel over voetbal gesproken', legde de oud-coach van onder meer VVV en Emmen uit. 'Ajax is toen echt niet ter sprake geweest.'

Spijkerman zag in de Catalaanse hoofdstad van nabij hoe de wisselwerking in de technische staf tussen hoofdtrainer Frank Rijkaard en de assistenten Ten Cate en Eusebio Sacristán verliep. Spijkerman: 'Het is heel belangrijk dat er een team staat waarin de verschillende trainers elkaar aanvullen. Daarbij is een clubman belangrijk. De rol die Eusebio bij Barcelona vervult, zal Alfons Groenendijk bij ons invullen. Dat soort mensen staat binnen de club bijna nooit ter discussie.'

Na Barcelona liep Spijkerman de voorbije maanden 'stages' bij onder meer PSV, RKC, De Graafschap en FC Groningen. 'Ik had na mijn vertrek bij FC Zwolle toch niets te doen', stelde de coach. 'Daarnaast wilde ik met eigen ogen zien hoe anderen werken. Zo zag ik dat Guus Hiddink bij PSV de helikopterview heeft, Fred Rutten vaak de trainingen leidde en René Eijkelkamp daar tussendoor liep. Ook die drie vulden elkaar goed aan. We moeten bij Ajax de komende weken de taken verdelen. Daar hebben we nog niet echt over gesproken. Al is het wel duidelijk dat Ten Cate de leidende rol heeft.'

Volgens Spijkerman heeft Ten Cate verschillende redenen om de samenwerking die een kleine dertig jaar geleden werd geboren nieuw leven in te blazen. 'Ten Cate zocht iemand die loyaal is. Daarbij vullen we elkaar goed aan. Ik ben wat dat betreft de rustigste van ons twee. Maar wat misschien wel het belangrijkste is hoe we over voetbal denken. We houden allebei van aanvallend voetbal met drie spitsen. Zoals we vroeger ook al bij Go Ahead Eagles speelden.'

Spijkerman moet toegeven dat hij de voorbije tijd zo'n beetje van de 'voetbalhel' in de 'voetbalhemel' is beland. De assistent is er niet bevreesd voor dat hij bij Ajax opnieuw het doelwit zal worden van agressieve supporters. 'Nee, wat dat betreft laat de situatie tussen FC Zwolle en Ajax zich niet vergelijken. Ik was in Zwolle eindverantwoordelijk en had als nadeel dat mijn hele sociale leven zich in die stad afspeelt. Ik heb die zaak voor mezelf allang afgesloten. Je weet nooit wat voor etiket je door anderen opgeplakt krijgt. Ik ging er vanuit dat mijn toekomst in het voetbal lag, maar ik kon mezelf niet aanstellen.'

Met dank aan zijn voormalige assistent Ten Cate keert Spijkerman nu terug. 'In het verleden heb ik hem het een en ander geleerd. Ik hoop nu wat van hem op te steken.' De meester is leerling geworden.

    • Koen Greven