Gevecht om beurs Euronext brandt los

De Duitse beursorganisatie Deutsche Börse heeft vanmorgen een officieel bod uitgebracht op Euronext. Dat is de organisatie waarvan de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon deel uitmaken, inclusief de Londense termijnbeurs LIFFE.

Het officiële bod van Deutsche Börse, dat werd verwacht, is hoger dan het bod dat de Amerikaanse New York Stock Exchange gisteren op Euronext deed.

De biedingsstrijd op Euronext luidt de jongste ronde in van een consolidatiegolf in de beurswereld, waarbij verschillende beurzen al lange tijd pogingen doen elkaar in te lijven of met elkaar te fuseren. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq heeft een groot belang opgebouwd in de London Stock Exchange, toen fusiepogingen in verschillende combinaties tussen Euronext, Londen en Frankfurt op niets uitliepen.

Zowel Deutsche Börse als de NYSE schermt met forse besparingen als zij Euronext mag overnemen. De hoogte van de biedingen, beide deels in aandelen en deels in contanten, is overigens lastig vast te stellen. Het huidige klimaat op de beurzen is zo onstuimig dat de waarde van de biedingen sterk varieert.

De beurswaarde van de drie betrokken beursorganisaties wijkt onderling niet sterk af, maar de NYSE is gerekend naar omzet en waarde van alle verhandelde aandelen vijfmaal groter dan Euronext en zeven- tot tienmaal groter dan Deutsche Börse. Een combinatie van NYSE en Euronext levert een transatlantische beurs op die drie- tot viermaal groter is dan de eerstvolgende beurs op de wereldranglijst, die van Tokio.

Vandaag vindt in Amsterdam de aandeelhoudersvergadering van Euronext plaats. Het bestuur van Euronext heeft een voorkeur voor het Amerikaanse bod, maar diverse grote aandeelhouders zien Deutsche Börse als de beste partij. Een uitkomst van een eventuele stemming werd niet voor het einde van de middag verwacht.