Geen export mogelijk; Palestijnse kassen dicht

De Palestijnse Economische Ontwikkelingsmaatschappij ontslaat ruim 6.000 Palestijnse werknemers en sluit de groente- en fruitkassen in de voormalige joodse nederzettingen in de Gazastrook. Een deel van hen was al op non-actief gesteld, omdat er geen inkomsten zijn om de lonen te betalen.

Als gevolg van de voortdurende sluiting van de enige Palestijns-Israëlische grenspost voor goederenverkeer bij Karni is het verlies van kassenprojecten, opgezet door een joods-Amerikaans/Palestijns consortium, opgelopen tot drie miljoen dollar. Volgens directeur Bassil Jabir is het eerste en voorlopig enige seizoen uitgelopen op een grote teleurstelling. In plaats van met de in de kassen gekweekte aardbeien, tomaten en paprika’s op de Europese markt ruim 16 miljoen dollar te verdienen, werd bijna de hele oogst doorgedraaid of weggegeven aan armen.

„Er is geen geld en het heeft geen zin aan een nieuw seizoen te beginnen als we onze producten niet kunnen exporteren. Het heeft alleen zin door te gaan als er harde garanties komen dat Karni open is”, aldus Jabir.

Kort na de ontruiming van de Israëlische nederzettingen in de zomer van 2005 bouwden de Palestijnen met financiële hulp van een groep joodse ondernemers onder leiding van oud-president van de Wereldbank, James Wolfensohn, de gesloopte en deels geplunderde kassen weer op. Dit werd de enige vorm van nieuwe economische activiteit in de Gazastrook. Onder Amerikaanse druk werden er afspraken gemaakt tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël over de openstelling van de grenspost Karni. Om veiligheidsredenen en na enkele incidenten sloot het Israëlische leger de post echter.

De nieuwe Israëlische minister van Defensie, Peretz, gelastte vorige week de heropening van Karni, maar dat besluit werd door het leger teruggedraaid na een ‘terreurwaarschuwing’ in het 80 kilometer oostelijker gelegen Jeruzalem. Europese en Amerikaanse diplomaten hebben achter de schermen geprotesteerd tegen de sluiting van Karni. Wolfensohn heeft openlijk het Israëlische beleid gekritiseerd. Volgens Israël is het echter onaanvaardbaar dat Palestijnse groepen vanuit de Gazastrook Israëlische dorpen bestoken met de zogeheten Qassamraketten. Ook de verkiezing van Hamas is een argument om de grenspost een groot deel van de tijd dicht te houden

De sluiting van de kassen is voor de Palestijnse werknemers een enorme teleurstelling. Jabir, opgeleid aan de London School of Economics en lid van Fatah, geeft overigens niet alleen het Israëlische leger de schuld: „Ik geef iedereen de schuld die ons het werken en het geld verdienen onmogelijk heeft gemaakt.”

    • Oscar Garschagen