Exponentiële groei van dierenwapens

rotterdam, 23 mei. De buitenproportionele groei van geweien en veertooien bij mannelijke dieren is universeel. Dat concludeert een groep biologen onder leiding van James Brown van de universiteit van New Mexico in een studie die vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Brown inventariseerde 284 versiersels en wapens die dieren gebruiken om vrouwtjes aan te trekken of om mee te vechten. In vrijwel alle gevallen groeiden de hoorns, manen, sikken, keelzakken, huidflappen en andere indruk makende weefsels met het kwadraat van de gemiddelde groeisnelheid van de rest van het lichaam. Of de aangroeisels alleen voor het imponeren of ook echt als wapen werden gebruikt was voor deze groeiratio niet van belang. In een wiskundig model laten de onderzoekers zien dat de snelle groei van deze ornamenten gunstig uitpakt voor individu en soort.