‘Er is nooit naar de vaders gekeken’

Psychiater Mijke van den Berg constateert dat vaders met psychische klachten een negatieve invloed hebben op het latere gedrag van, vooral, hun zonen.

Mijke van den Berg Foto’s Piet Smaal
Mijke van den Berg Foto’s Piet Smaal Smaal, Piet

Is er nooit eerder onderzoek gedaan naar de invloed van vaders?

„Nee, niet naar de invloed tijdens de zwangerschap. We weten dat het gemiddeld slechter gaat met kinderen van moeders met psychische klachten. Het is opmerkelijk dat er nooit naar de vaders is gekeken, want zij geven de helft van hun genen door en wij weten dat angst en depressieve klachten erfelijk zijn.”

Waarom is het zo belangrijk al onderzoek te doen tijdens de zwangerschap?

„De invloed van het kind is dan nog niet aanwezig. Als je pas onderzoek doet na de geboorte weet je niet meer wat het kip is en wat het ei. Is de vader depressief geworden door het gedrag van het kind, of heeft de vader het gedrag van het kind beïnvloed met zijn eigen psychische klachten die hij al eerder had?”

Wat kunnen psychische klachten van de vader precies bij het kind veroorzaken?

„Vaders die depressieve klachten hebben tijdens de zwangerschap hebben grotere kans op een huilbaby, vooral bij jongetjes maar ook bij meisjes. De relatie met zoontjes is sterker.

„Als het kind zes maanden oud is, vind ik een specifieke relatie tussen depressieve vaders en angstige jongetjes. Hoe depressiever de vader, hoe angstiger, schrikkeriger het zoontje.”

Waarom zijn jongetjes gevoeliger voor psychische klachten van hun vader?

„Jongens zijn kwetsbaarder. Dat heeft met de genetische make-up te maken. Maar er kunnen ook specifieke invloeden zijn tijdens en na de zwangerschap waar jongetjes gevoeliger voor zijn. Dat moet allemaal nog verder onderzocht worden.”

Wat kunnen we met dit onderzoek?

„Als je klachten erkent, kun je er iets mee doen. Zwangerschap is omgeven met een roze wolk. Dat verhoogt nu al de drempel voor vrouwen met psychische problemen om daarmee naar buiten te komen.”

Bent u niet bang dat uw onderzoek mensen ontmoedigt kinderen te nemen?

„Nee. Als je er op tijd bij bent, dan kan je veel bijsturen. De negatieve invloed van de psychische problemen van ouders hoeft niet blijvend te zijn. Met goede begeleiding van de ouders kom je al een heel eind.”

    • Antoinette Reerink