Drie prijzen voor musical Turks Fruit

De musical Turks Fruit heeft gisteravond drie prijzen ontvangen bij de John Kraaijkamp Musical Awards en was daarmee de meest bekroonde.

De voorstelling kreeg de meeste stemmen in de publieksverkiezing voor de beste kleine musical en werd twee keer bekroond door de vakjury: Jelka van Houten voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical en Sjoerd Kuyper voor de beste liedteksten. Het publiek verkoos Beauty and the Beast, die bij de jury niet één keer in de prijzen viel, tot de beste grote musical.

Jesus Christ Superstar, die met acht nominaties de grootste kanshebber was, kwam niet verder dan twee prijzen – net als Cabaret, Sweet Charity en Als op het Leidseplein... Eén prijs ging naar de familiemusicals Jan, Jans en de kinderen en Pietje Bell. Het gala had plaats in een uitverkocht Ahoy’ in Rotterdam (7000 bezoekers), terwijl de tv-uitzending ruim een miljoen kijkers trok.

De resterende Musical Awards gingen naar Lone van Roosendaal en Esther van Boxtel (Sweet Charity), Ara Halici en Frédérique Sluyterman van Loo (Cabaret), Jos Brink en Irene Kuyper (Als op het Leidseplein...), Alex Klaasen (Jan, Jans), Johnny Kraaijkamp jr (Pietje Bell) en decorontwerper Jos Groenier en regisseur Paul Eenens (Jesus Christ Superstar).

In totaal werden veertien musicals bekroond, waarvan vijf van het theaterbedrijf van Joop van den Ende, die zeven jaar geleden het initiatief nam voor deze prijzen. Zijn bedrijf maakte bekend welke productie volgend voorjaar de opvolger wordt van The Lion King in het Circustheater in Scheveningen: de eveneens door Disney geproduceerde musicalversie van Tarzan, waarvan de Broadway-première begin deze maand door de critici matig tot slecht werd ontvangen.

    • Henk van Gelder