Directeur inrichting Harreveld stapt op

Vincent Maas, directeur van de justitiële jeugdinrichting Harreveld, legt zijn functie neer. Aanleiding is onder meer een uitzending van actualiteitenrubriek Netwerk waarin twee weken geleden drie incidenten werden gemeld; jongeren zouden onderling seks hebben gehad, een jongen zou zijn mishandeld en een begeleider zou een relatie hebben gehad met een jongere.

Maas erkent dat de incidenten zich hebben voorgedaan en stelt dat die niet mogen voorkomen. Maar hij benadrukt dat dergelijke incidenten niet altijd zijn te voorkomen als zeer beschadigde jongeren in groepen bij elkaar worden opgesloten. Harreveld is door het ministerie van Justitie aangewezen als landelijk instituut voor de behandeling van jeugdige zedendelinquenten. De begeleider die een relatie zou hebben gehad met een pupil is inmiddels ontslagen en er is aangifte gedaan.

Op de groepen van tien jeugdige zedendelinquenten zijn er twee begeleiders. „Als iemand wordt weggeroepen, is er maar één op de groep”, zegt Maas. Verschillende keren kreeg het personeel te maken met geweld van de jongeren.

De jongeren, die zware zedendelicten hebben gepleegd en vaak zelf mishandeld of misbruikt zijn, hebben volgens Maas een intensievere behandeling nodig dan de instelling, met een beperkt budget, kan bieden. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de jongeren in justitiële jeugdinrichingen kampt met ernstige psychiatrische stoornissen. In de overige veertien justitiële jeugdinrichtingen komen ook dergelijke incidenten voor, zegt Maas.

Twee oud-medewerkers verklaarden in de uitzending dat het personeel zich onveilig voelt binnen Harreveld. Daarnaast zouden de verhoudingen tussen personeel en directie verziekt zijn. Maas wil niet ingaan op die uitlatingen.

    • Sheila Kamerman