Debat in Duitsland na aanval op politicus

Berlijn. Een aanslag dit weekend op een Turks-Duitse politicus heeft vlak voor het begin van het WK Voetbal in Duitsland een debat aangewakkerd over de veiligheid van buitenlanders. Giyasettin Sayan (56) werd vrijdagnacht in Berlijn door twee mannen met een fles in elkaar geslagen. Volgens Sayan, die met een hersenschudding en kneuzingen werd opgenomen in een ziekenhuis, riepen de daders: ”Scheiss-Türke, jou krijgen we ook nog.” De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble, zei gisteren dat ”Duitsland er alles aan zal doen om problemen met extreem-rechts te voorkomen tijdens het WK Voetbal”. Van de twee daders van de aanslag ontbreekt nog elk spoor. Sayan woont al dertig jaar in Duitsland en is afgevaardigde voor de Linkspartei in het parlement van stadstaat Berlijn. Vorig jaar werden in Berlijn achttien racistische aanvallen geregistreerd.