De gouden sporen van een ridder

Sabelgekletter, noemde Aad Jacobs het. De president-commissaris van VNU had, op de dag dat hij de omstreden overname van het Amerikaanse IMS Health afblies, geen goed woord over voor de aandeelhouders die zich er fel tegen verzetten.

De muitende beleggers uit Engeland en Amerika waren slechts uit op geldelijk gewin op korte termijn, en hadden volstrekt geen oog voor de lange termijn, riep Jacobs geïrriteerd.

Inmiddels is ook het stof van de epiloog op de mislukte IMS-aankoop neergedaald: de overnamestrijd rond VNU zelf. Eergisteren maakte het consortium van investeringsmaatschappijen bekend dat zij het bod op het veramerikaanste Nederlandse concern gestand doet. Dit besluit volgde op het bericht vrijdag dat de felste tegenstander van de overname, de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Knight Vinke Asset Management, zijn verzet heeft gestaakt.

Knight Vinke, geleid door oud-Merrill Lynch-bankier Eric Knight en financieel gevuld door het grootste pensioenfonds ter wereld Calpers, omschrijft zichzelf als een investeringsmaatschappij „gespecialiseerd in aandeelhoudersactivisme”. Daar kan VNU over meepraten, want voor het verzet tegen de verkoop aan Valcom, streed Vinke al even fanatiek tegen de aankoop van IMS. Die strijd won Vinke, deze niet.

Of toch? Want wie kijkt naar het rendement dat Eric Knight cs op zijn VNU-belegging heeft gemaakt, mag jaloers zijn. Eind juni vorig jaar schreef Knight in een brief aan de gentlemen van VNU dat hij aandeelhouder was en van plan was zijn belang „substantieel” te vergroten. Dat was drie weken voor VNU het bod op IMS aankondigde. De koers van VNU was toen 23 euro.

Inmiddels zegt Vinke een belang van 1,3 procent te hebben. Hoe groot dat een jaar geleden was is niet bekend. Maar relatief is zijn koerswinst gemakkelijk uit te rekenen. Het definitieve Valcom-bod ligt op 29,50 euro per aandeel. Dat betekent voor Vinke een koerswinst van ruim 28 procent – twee keer zoveel als de AEX-index in dezelfde periode groeide.

Zijn er behalve de vertrekkende topman Rob van den Bergh ook nog verliezers in de VNU-saga, die nu na elf maanden bijna ten einde komt? Jazeker, dat zijn de, vergeleken met Knight Vinke, voorzichtige beleggers in VNU: de obligatiehouders. Gisteren verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s het rapportcijfer voor VNU. Het bedrijf had al geen sterke naam op het punt van kredietwaardigheid, maar heeft door de voorgenomen overname junkstatus gekregen. Wie leent daar graag zijn geld aan uit?

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen