Chinees beleid zorgt voor meer jongens

Rotterdam. Het strenge geboortebeperkingsbeleid dat China in 1979 instelde, heeft minder kinderen per vrouw opgeleverd maar er is een forse onbalans tussen jongetjes en meisjes door ontstaan. Dat schrijven prof. Qu Jian Ding van de Zhejiang universiteit in Hangzhou en zijn Britse collega Therese Hesketh van het Centre for International Child Health. Hun analyse van de bevolkingscijfers van 2001 is gepubliceerd in de British Medical Journal (zie: www.bmj.com). Chinese vrouwen die in 2001 35 jaar en ouder waren kregen gemiddeld 1,94 kind, vrouwen jonger dan 35 jaar gemiddeld 1,73. De verhouding tussen jongens en meisjes was 1,11 in de jaren tachtig en steeg naar 1,23 in de periode 1996 tot 2001. In 2001 werden op iedere vier meisjes vijf jongens geboren.