Bevallingen zijn nog het grootste nieuws bij Oranje

Het Nederlands elftal bereidt zich deze week in Lausanne voor op het wereldkampioenschap in Duitsland. Bondscoach Marco van Basten kiest in Zwitserland voor een rustige opbouw en groepsgesprekken.

De bevallingen van spelersvrouwen behoren voorlopig nog tot de belangrijkste gespreksonderwerpen bij het Nederlands elftal, dat aan de oevers van het Meer van Genève is neergestreken voor een oefenstage ter voorbereiding op het wereldkampioenschap, dat op 9 juni begint. Linksback Giovanni van Bronckhorst verwelkomde afgelopen weekeinde zijn tweede kind: een zoon, Joshua. Rafael van der Vaart verwacht eveneens een kind. Echtgenote Sylvie Meis laat de weeën desnoods opwekken als ze niet vóór het WK bevalt. Ook de vrouwen van Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy zijn zwanger.

Marco van Basten grijnst breeduit als hem wordt gevraagd of dit alles de voorbereiding op het toernooi in Duitsland verstoort. „We hebben veel in de hand, maar dit is voor ons niet te controleren. We kunnen de spelers toch moeilijk vragen negen maanden voor een eindtoernooi niet met hun vrouw naar bed te gaan.”

Je zou het niet zeggen, maar na een week door de wereldbond FIFA opgelegde rust, is de voorbereiding van Oranje op het WK serieus begonnen. In navolging van zijn voorgangers Dick Advocaat, Frank Rijkaard en Guus Hiddink heeft ook Van Basten voor een oefenstage in Zwitserland gekozen om in een rustige ambiance de basis te leggen voor de deelname aan een prestigieus voetbaltoernooi.

In Lausanne moet de conditie weer langzaam worden opgebouwd. Deze is aan het einde van het seizoen bij de meeste spelers wat afgenomen. Bij het WK dient opnieuw te worden ‘gepiekt’. Maar Van Basten wil zijn spelers in de eerste week van het trainingskamp nog niet over de kling jagen. „Pas volgende week in Hoenderloo wordt het wat zwaarder.”

De spelers deden gisteren in het kleine stadion Juan Antonio Samaranch in Lausanne eerst wat loopoefeningen met inspanningsfysioloog Luc van Agt. Op een matje werden buik- en beenspieren getraind. Hier deed de bondscoach ook aan mee. De training werd besloten met positiespelletjes.

Kew Jaliens ontbrak op het appèl. De rechtsback van AZ moet het deze week nog rustig aan doen. Hij herstelt van een vleeswond in zijn bovenbeen die hij opliep bij een training in Katwijk. Van der Vaart deed wel volop aan alle oefeningen mee. Bij hem werd onlangs een plaatje uit zijn enkel verwijderd. „Het ging lekker”, zei Van der Vaart die van zijn werkgever Hamburger SV toestemming kreeg om de laatste competitiewedstrijd te laten lopen, om het genezingsproces te bespoedigen. „Ik wilde met het oog op het WK niet te veel risico’s nemen.”

Op de training ontbraken gisteren nog Robin van Persie (Arsenal) en Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona). Zij kregen van Van Basten toestemming om nog wat bij te komen van de vermoeienissen rondom de Champions-Leaguefinale. Hoewel Van Persie in Parijs niet in actie kwam. „Hij vond het wel prettig nog wat rust te hebben”, zei Van Basten een beetje geheimzinnig.

Van Bommel daarentegen speelde wel een groot deel van de finale, maar de Limburger wil in Lausanne geen minuut missen. Kennelijk probeert hij de bondscoach te overtuigen dat hij voor een plek op het middenveld een betere kandidaat is dan eerste keus Denny Landzaat.

Van Bommel maakte op de training een gedreven indruk, liep steeds voorop bij de conditieoefeningen en telde fanatiek de balcontacten bij de rondo’s. Hoewel hij met Barcelona het hoogst haalbare op clubniveau bereikte, zal hij inderdaad nog flink zijn best moeten doen. Van Basten liet gisteren doorschemeren dat er wel degelijk enige waarde gehecht moet worden aan de rugnummers die hij iedereen heeft gegeven. „Er zit een idee achter”, zei de bondscoach. Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat Van Bommel met nummer achttien vooralsnog geen basisplaats heeft in Oranje.

Van Basten zal deze week ook benutten om een aantal groepsgesprekken te houden. In het statige hotel Beau Rivage wil hij met de selectie praten over onderwerpen als tactiek en huishoudelijk reglement. „Ik wil duidelijkheid scheppen in een aantal zaken”, aldus de voormalige wereldspits. „Wat willen we bereiken met z’n allen? Welk systeem gaan we spelen? Wat doen we bij een voorsprong? En hoe treden we naar buiten in de media? Als er nog twijfels over bestaan, moeten we ze hier wegnemen.”

Duidelijkheid schiep Van Basten alvast omtrent Dennis Bergkamp. De 37-jarige stilist, die vorige week zonder te spelen in Parijs een beetje roemloos afscheid nam van het internationale topvoetbal, liet na de Champions-Leaguefinale verrassenderwijs doorschemeren wel trek te hebben gehad in het WK als Van Basten een beroep op hem zou hebben gedaan. „Dennis is nooit een issue geweest”, reageerde Van Basten. „Dan had hij het kwalificatietoernooi ook moeten meespelen.”

    • Erik Oudshoorn