Belgen mordicus tegen softdrugs

Op een hoorzitting van de Kamer in het Belgische Lanaken kreeg Nederland de wind van voren. „Val België niet lastig met legalisering van softdrugs.”

De Belgische Procureur des Konings bij de rechtbank in Tongeren, M. I. Delbroeck windt er geen doekjes om: „Houd jullie troep en ellende voor jezelf! Kom je hier niet in de grensstreek manifesteren.” De delegatie van Nederlandse Tweede Kamerleden, die Delbroeck gisteren om commentaar vroeg op het Nederlandse softdrugsbeleid, was verbluft. De Belgische procureur – vergelijkbaar met een officier van justitie – zegt ook nog: „Val België niet lastig met de legalisering van softdrugs. Open de achterdeur van coffeeshops in Amsterdam, maar sluit alle deuren van de coffeeshops in Maastricht.”

De Kamerleden waren gisteren afgereisd naar de Belgische grensgemeente Lanaken. Het was een formele hoorzitting van de Tweede Kamer om op locatie te polsen hoe gedacht wordt over plannen van Maastricht om productie en aanvoer van wiet te legaliseren. Een historische hoorzitting, stelde voorzitter De Pater (CDA) bij aanvang vast. Want het was voor het eerst dat zo’n hoorzitting in het buitenland plaatsvond.

Maar tot verbazing van de Kamerleden trok er een rij burgemeesters, procureurs en een hoofdcommissaris van politie langs die de Maastrichtse plannen afkraakten. Zoals procureur Rubens van de rechtbank te Hasselt. „U bent politieker en moet klare wijn schenken. Stop het gedoogbeleid, pas uw wetgeving aan en zeg alle internationale verdragen op die dat onmogelijk maken.”

Rubens kent het Nederlandse gedoogbeleid uit ervaring. „Maakten we afspraken met de Nederlandse politie over een gecontroleerde doorlating van een grote partij drugs. Om te achterhalen wie de afzenders waren. Maar toen de partij in Nederland was gearriveerd, was er geen politie. Met als gevolg dat criminelen er met die buit vandoor gingen.”

Volgens Rubens is het Belgische verzet tegen de Maastrichtse plannen massief. Veel burgemeesters in de grensstreek hebben hun ernstige bezorgdheid geuit: „We mochten er vorig jaar mei bij zijn toen de Maastrichtse burgemeester Leers zijn plannen ontvouwde. Dat vonden wij positief. Maar onze negatieve respons op die plannen was niet voorzien in het draaiboek van de burgemeester. Als die coffeeshops zoveel overlast veroorzaken, sluit ze dan!” „Criminelen kopen afgelegen boerderijen op om ze in te richten als hennepplantages”, aldus Rubens. „Met uw plannen bevoordeelt u alleen de huidige coffeeshophouders en u opent een zwarte markt waar u de gevolgen niet van kan overzien.”

België heeft in de grensstreek last van het Nederlandse gedoogbeleid. „Drugs gedogen staat voor ons gelijk met vrágen om overlast en het stukmaken van talrijke gezinnen”, verwoordde burgemeester Van Gronsveld van Lanaken de gevoelens van zijn collega’s.

Burgemeester Leers noemde de kritiek van de Procureurs des Konings „kortzichtig en onterecht”. „Wees dan consequent beleid en pak alle drugsconsumenten die op weg naar Nederland zijn, op.” Leers noemde zichzelf „verklaard tegenstander” van cannabisgebruik. „Het zou zo makkelijk zijn om alle coffeeshops te sluiten. Maar dan is het resultaat een massale vlucht in de illegaliteit.”

    • Jos Verlaan