Beleg niet op gevoel

In de boekenserie ‘voor Dummies’ is een handboek verschenen voor beleggers. Het legt op toegankelijke wijze de wereld van aandelen en obligaties uit.

Hij heeft geen glazen bol en zegt ook geen beursgoeroe te zijn. Wat Matthijs Kanis wel probeert in het boek Beleggen voor Dummies is de belegger handvatten mee te geven. „Dit is een boek van hapklare brokken. Het is geen bijbel, maar meer een inspiratie op basis van het boerenverstand”, zegt Kanis, oprichter en directeur van de website Belegger.nl.

In de ‘voor Dummies’-reeks verschenen tot nu toe vooral boeken over computerprogramma’s en vreemde talen. Kanis stelt dat zijn boek niet alleen voor de beginnende belegger is. „Het is voor alle mensen die beleggen en die tot doel hebben vermogen op te bouwen.” Het boek behandelt op toegankelijke wijze de basisbeginselen van het beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed. Het neemt de lezer verder mee langs de internationale beurzen, geeft een inkijk in fundamentele analyse en behandelt ook meer ingewikkelde beleggingsvormen als opties, warrants en turbo’s. Maar het boek bevat vooral heel veel praktische tips.

1 Gebruik internet. Kanis: „Als belegger heb je informatie nodig om beslissingen te nemen. Het ligt eraan wat voor een belegger je bent. Maar als je een individueel fonds wilt kopen, is het handig als je informatie hebt over het bedrijf, de koers, wat anderen ervan vinden en bijvoorbeeld de koerswinstverhouding. Een deel van de fundamentele analyse kan je van het internet halen. Bovendien is het gratis.”

2 Beleg niet met geleend geld of geld dat je niet kan missen. „Er zijn veel mensen die lenen en dus schulden hebben. Dat zijn vaak ook de mensen die beleggen. Ze willen meedoen omdat de buurman ook belegt, alleen weten ze vaak niet dat de buurman geen schulden heeft.”

3 Neem de tijd, verkoop niet bij een crash. „Deze tip hangt ook af van de beleggingshorizon die je hanteert. Voor beleggen heb je een lange adem nodig. Als je kijkt naar de afgelopen honderd jaar, zie je de koersen in een grafiek van linksonder naar rechtsboven gaan, de crashes die we hebben gehad zie je niet.”

4 Beleg niet op gevoel. „Nederlanders doen dit relatief vaak. Wie zegt dat jouw gevoel beter is dan dat van anderen? Er is meer nodig om goed te beleggen. Kijk naar beleggingsgoeroe Warren Buffett, die is succesvol geworden omdat hij jaarverslagen doorploegde. Beleggen doe je op basis van argumenten.”

5 Spreid het risico. Koop niet alleen maar aandelen, investeer in verschillende sectoren. „Door het spreiden van je investering verhoog je het rendement, zonder dat het risico toeneemt. In Nederland zie je dat beleggers nog altijd een sterke voorkeur hebben voor Nederlandse aandelen, terwijl je tegen dezelfde kosten in België kunt beleggen. Daar zijn ook interessante bedrijven.”

6 Investeer stapsgewijs. Zo voorkom je dat je in één keer op een duur moment instapt. „Deze tip wordt wel gevolgd door mensen die in een beleggingsfonds zitten, maar weinig door beleggers in individuele fondsen. Als iemand een bedrag krijgt, wordt dat meestal direct in één keer geïnvesteerd.”

7 Neem tijdig je winst én je verlies. „Dit doen vrouwen beter dan mannen, vooral waar het gaat om het nemen van verlies. Mannen zijn meer macho. Het nemen van verlies zien ze als een afgang. Voor een man geeft beleggen status, vooral als je het goed doet. Maar als je niet op tijd je verlies neemt, kan dit heel hard doorwerken en je winst ondermijnen.”

8 Staar je niet blind op de koers. Kijk ook naar het dividend dat wordt uitgekeerd. „Het dividend is vaak het toetje. Het dividend is misschien niet zo’n groot gedeelte van de beleggingsopbrengst, circa 1 procentpunt van de 8 procent, maar dat maakt vaak wel het verschil tussen een winst die ‘zozo’ is en een winst die leuk genoemd kan worden.

En? Heeft Kanis nog een tip voor de belegger in het huidige onrustige beursklimaat? „Ik heb geen glazen bol. De AEX-index doet het slecht, maar grondstoffen en energiewaarden blijven het wel goed doen. Dit is volgens mij een moment om weer gefaseerd in te stappen.”

Beleggen voor dummies. Pearson Education Benelux, 259 blz., € 19,95, www.dummies.nl

    • Heleen de Graaf