Beginnen met beleggen, veilig eindigen met sparen

Wie deelneemt in een levensloopregeling, moet de juiste levenslooprekening openen. Anders dan bij de spaarloonregeling is dit geen standaard rekening. In tegendeel, er is veel keuze in het aanbod van banken en verzekeraars.

Tegoed voor verlof kan op twee manieren worden opgebouwd: sparen of beleggen. Welke het beste is, hangt af van het doel van het verlofsparen. De horizon is daarbij van belang, beleggen is immers vooral geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Voor een verlofdoel minder ver in de toekomst, zeg zo'n vijf jaar, is sparen geschikter. Daarbij groeit het tegoed gestaag door het rente-op-rente-effect. De rente op de levenslooprekeningen is meestal hoger dan op spaarrekeningen. Lees wel de kleine lettertjes, soms geldt de hoge rente waarmee wordt geschermd in advertenties voor beperkte periodes.

Verlies. Bij sparen neemt het tegoed langzaam maar gestaag toe. Dat is anders bij een beleggingsrekening. Door het geld in beleggingsfondsen te stoppen is er een kans op een hoger rendement. Maar het tegoed kan ook in waarde dalen, waardoor er straks minder verlof kan worden opgenomen.

Het valt niet mee nu al een keuze te maken tussen sparen of beleggen. Op de meeste rekeningen kan daarom worden gewisseld tussen sparen en beleggen. Zo kan er eerst een periode worden belegd om daarna als de verlofperiode nadert veilig te sparen. Is het nog niet duidelijk wat het doel is van de levensloopregeling, dan is het zaak een flexibel product te kiezen.

Garantie. Zekerheid over de uiteindelijk verlofuitkering biedt een rekening met een verzekering. Die garandeert dat op het moment dat het verlof wordt opgenomen een specifiek bedrag beschikbaar is, met daar bovenop een extra rendement. Vanzelfsprekend kost zo'n garantie geld. Van de inleg is een deel voor de verzekering, een ander deel wordt belegd in fondsen. Hoeveel er gegarandeerd wordt uitgekeerd hangt onder andere af van de looptijd en de inleg. De prestaties op de beurs kunnen zorgen voor extra rendement, maar niets is zeker. Op de websites van de meeste aanbieders zijn de mogelijkheden te berekenen.

Vrij. Veel bedrijven bieden een collectieve regeling voor hun medewerkers en bedingen daarvoor bij een aanbieder aantrekkelijke voorwaarden. Daardoor is de rente van een collectieve rekening in de regel hoger of kan er zonder kosten tussen sparen en beleggen worden geswitcht. Toch kan een ander product betere voorwaarden bieden. Het is belangrijk om ook de voorwaarden van een collectieve regeling goed door te lezen voor een keuze wordt gemaakt.

Download een brochure over het kiezen van een levenslooprekening op www.afm.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij het artikel Beginnen met beleggen, veilig eindigen met sparen (23 mei, pagina 23) ontbrak de naam van de auteur, Cleo Scheerboom.