Artsen willen geen organen van geëxecuteerden

Rotterdam, 23 mei. De World Medical Association (WMA) heeft de Chinese regering opgeroepen direct te stoppen met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen. Op een congres in het Franse Divonne les Bains riep het WMA-bestuur ook de Chinese artsenorganisatie op om de `organenoogstpraktijk` bij ter dood veroordeelden te bekritiseren. De WMA vraagt van de Chinese artsenorganisatie de garantie dat Chinese artsen niet aan de orgaanuitnamen meewerken. De WMA kiest voor de rechten van gevangenen en niet voor het lokkende perspectief van veel donororganen, omdat gevangenen niet uit vrije wil voor het donorschap kunnen kiezen. De WMA is een onafhankelijke internationale organisatie, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, die zich bezighoudt met de ethiek van de medische beroepsuitoefening en patiëntenrechten. De WMA veroordeelt de deelname van artsen bij oorlogsmisdaden, martelingen en executies en was initiatiefnemer van de Verklaring van Helsinki waarin de regels rondom medische experimenten met mensen zijn vastgelegd.