7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

Katamino classic

DJ Games/import: PS Games, adviesprijs 30 euro

Ik ben Kalou de bruine spits

Het zijn maar een paar stukjes hout, maar je kunt er gek van worden. Vreemd genoeg leidt Katamino bij mij zelfs tot een fysiek gevoel van jeuk in mijn handen. Alsof mijn brein mijn handen in de weg zit en mijn vingers dat weten en zich tegen dat suffe verstand verzetten. Bij Katamino gaat het er om een paar houten vormpjes - altijd samengesteld uit vijf kubusjes - in een rechthoek van wisselende grootte te passen. Hoe groter de vorm, hoe meer 'pentaminos' (zo heten die vijfkubusvormen, penta=5) en hoe moeilijker het wordt. Een uur aan tafel zitten met houten vormen en een bakje. Wie doet nog zoiets? Dat besef is de charme van dit spel. Officieel kun je het met twee personen spelen, maar daar vonden wij thuis niks aan. Al dat gedoe met die houten stukjes is zo ontzettend basic, dat het een verademing is. Katamino biedt een onverwachte mentale training. Het zou zo maar een Japanse Zen-oefening kunnen zijn. Pas als mijn bewustzijn de moed heeft opgegeven, grijpen die vingers hun kans. Zó moet het! Verbaasd vraag ik: zijn dit mijn handen? (HS)

2 Gesprek

Soeterbeeck: Wereldontmoetingen

Ned.1, 17.10-17.35u.

Anthony (A.M.) Daniels is een Engelse schrijver en gepensioneerde dokter, die vaak onder het pseudoniem Theodore Dalrymple schrijft. Hij werkte als arts in Britse gevangenissen en achterstandswijken. Daarover schreef hij boeken, waaronder Leven aan de onderkant. Mensen aan de onderkant van de samenleving vervallen vaak in een slachtofferrol, zegt hij, en dat komt door de linkse elite.

3 Maffia

The Mafia: The Godfathers

National Geographic, 22.00-23.00u.

Ontdek het verschil tussen de maffia in de VS en Sicilië. In de VS wankelt de maffia, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan groeit zij. De glorie van de jaren zeventig is misschien voorbij, de maffia zal er nog lang zijn. In deze vierdelige serie wordt gebruik gemaakt van FBI en Italiaanse politiebronnen en opgenomen gesprekken van grote maffiarechtszaken. Ook blikken (oude) maffialeden terug.

4 festival

Filmfestival Cannes

Ned.3, 23.35-0.05 u.

Ronald Ockhuysen doet verslag van het Filmfestival van Cannes (17-28 mei), waar meer dan 1500 films worden vertoond. Met interviews met sterren en regisseurs en recensies van films. Naast de controversiële en bij de recensenten slecht gevallen Da Vinci Code trekt de film United 93 de aandacht. De eerste film over 11 september (om precies te zijn over het vliegtuig dat in Pennsylvania neerstortte) kwam volgens sommigen te vroeg.

5 ding

Desktop boksbal

Te koop bij www.megagadgets.nl voor 6,95 euro

Files, communicatieproblemen en de kantoorhumor van je hyperactieve collega kunnen af en toe best op je zenuwen werken. Maar ook als je vanavond thuis nog aan de slag moet vanwege een vroege deadline, heb je misschien last van stress. Daar moeten we iets aan doen. Adem even rustig in en uit, zet een kopje rooibos- of kamillethee en reageer je lekker af op deze boksbal. Nee, het is geen enorme die als een rood monster je zolder annex thuiskantoor helemaal opvult, maar een subtiel dingetje voor op je bureau. Hij werkt net zo goed als de oude stressballetjes met zand, zo niet beter. Je knalt je duim en wijsvinger flink tegen de mini-boksbal aan en weg is je stress. Als je hem op de juiste plek flink raakt, gaat het ding ook nog zachtjes voor je juichen. Dat is dan weer minder rustgevend. Wel goed voor je ego, en dat is op mindere dagen ook fijn. (JL)

6 Aankleden

Designer voetbalsjaal

Tijdens WK cadeau bij fles Martini

Oranje. Niet iedereen vindt het mooi. En niet voor niets wordt de kleur sinds de fluorrage van de jaren tachtig bijna nooit meer in de kledingwinkels gesignaleerd. Het combineert lastig en je lijkt al gauw verkleed, voor koninginnendag of voetbal. Wil je toch graag feestelijk voor de dag komen, tijdens de Wereld Kampioenschappen, maar heb je een hekel aan de schreeuwerige oranje-outfits? Versier jezelf dan met een designer voetbalsjaal. De jonge ontwerpers Jan Taminiau en Daryl van Wouw hebben voor stijlbewuste oranjefans een verantwoorde sjaal ontworpen. Het resultaat is gemaakt van ivoorkleurig zijde, met een licht- oranje print en aan de rand een piepklein Nederlands vlaggetje. En vind je dat te tuttig, dan is er ook een blauwe variant. Je hoeft alleen maar van Martini te houden. Want vanaf de eerste voetbalwedstrijden, krijg je hem bij een fles drank cadeau. (LN)

7 SITE-SEEING

Hilarische sketches

www.burorenkema.nl

Niks leuks op tv vanavond? Buro Renkema biedt uitkomst. Voorwaarde is wel dat je niet vies bent van een beetje grove humor. 'Uren wachten, slechte service of een slecht Nederlandssprekende stagiaire van veertien aan de lijn.' Op de website burorenkema.nl worden de meest belabberde helpdesks van Nederland op de hak genomen. Maar ook liefhebbers van politieke satire komen aan hun trekken. Zo is er bijvoorbeeld de 'single' over Kalou, 'de bruine spits', een persiflage op het bekende Disneydeuntje over Balou. Ook leuk: het filmpje 'Volkpartij voor Vrijheid en Democratie' waarin Mark Rutte en Rita Verdonk elkaar al rappend naar de kroon steken. Bezoekers kunnen zelf bepalen wie er aan het woord is. De filmpjes en liedjes duren soms wat lang en er staat nog te weinig op de site om een hele avond zoet te zijn, maar de hilarische teksten maken veel goed. Zeker kijken. (BP)

    • Lineke Nieber
    • Hendrik Spiering
    • Brenda Peeters