6 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Sprakeloos

St. Josephstraat 138, Tilburg Telefoon (013) 580 08 11 keuken open 11.00-21.30 zo-ma gesloten Frans / Fusion, gem. prijs 3-gangen à la carte: 55,00 Categorie: Romantisch

Filmposter van 'La Strada' de film van Federico Fellini
Filmposter van 'La Strada' de film van Federico Fellini

In dit statige herenhuis wordt creatief en vernieuwend gekookt door patron-cuisinier Edwin Loos. Lovende reacties over zijn creaties als een verfijnde carpaccio van Sint Jakobsschelpen, een onvergetelijk stukje lamsvlees met olijvencrust en een mousse van bloedsinaasappel. Je zou er sprakeloos van worden... De menukaart is ingedeeld in verschillende smaken - spicy vanilla, truffel, tropical.

uitstekend | Mooi ingericht restaurant met uitstekende bediening. En verassend: de huiswijnen zijn van goede kwaliteit. Ik heb het driegangen verrassingsmenu genomen, perfect klaargemaakt en gepresenteerd. (19-11-2005 Y.o.t.H. te Haaren)

uitstekend | Ik heb hier genoten van de culinaire kunsten van de kok. Het was werkelijk fantastisch. Helaas vanwege budgettechnische redenen geen regelmatige terugkomer. De wijnuitleg van Meneer Loos is uitgebreid en heerlijk om naar te luisteren. (29-08-2004 F.v.D. te Tilburg)

2 IDENTITEITSDEBAT

De Nederlandse identiteit: een mythe?

Rotterdam: Zaal De Unie. Aanvang: 20.00. Toegang: gratis. Res/inl: www.rrkc.nl & 010-4333534.

Sinds de publicaties van Paul Scheffer en Pim Fortuyn over respectievelijk 'het multiculturele drama' en de islam als 'vijfde colonne' is er een roep naar een (her)waardering van de Nederlandse identiteit. Recent is een tegenbeweging van cultuurfilosofen op gang gekomen die beweren dat de Nederlandse identiteit juist het ontbreken van een sterk nationaliteitsbesef behelst. Debat: Dick Pels, Anil Ramdas, Ineke Strouken, Jaffe Vink. Moderator: Jeroen Visser. In het kader van de debatserie De Thermometer.

3 MUZIEK/CABARET

Jubileumshow Purper 100

Rijswijk: Rijswijkse Schouwburg. Aanvang: 20.15. Inl: 070-3360336 & www.rijswijkseschouwburg.nl

Cabaretgroep Purper viert zijn 25 jarig bestaan. Naast initiator Frans Mulder staat vanavond Erik Brey, Jos Brink, Tony Neef en een mystery guest. Er wordt veel gezongen - vooral succesnummers uit vorige voorstellingen. Een van de hoogtepunten is Requiem, een op stemmige muziek gezet gedicht van Ed Hoornik ('te Middelharnis is een kind verdronken'). Deze feestelijke Purper-editie is een toonbeeld van gedistingeerd amusement, met een zesstemmig gezongen Ne me quitte pas, in de Zuid-Afrikaanse vertaling, als fraaie finale.

4 FILMRETROSPECTIEF

Ciao Federico!

Nijmegen: Cinemariënburg. Elke dinsdag t/m 6 juni om 19.30. Entree: 12,50 euro. Inl/res: 0900-5894636 & www.lux-nijmegen.nl

LUX organiseert een kort retrospectief van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1920-1993). Vanavond wordt één van de bekendste werken van Fellini vertoond: de tragikomische film La strada (Italië 1954, 104 minuten) met in de hoofdrollen zijn echtgenote Giulietta Masina en Anthony Quinn. Na afloop is er een nabespreking door LUX filmdocent Mark Meuldijk met filmfragmenten en interviews met de maestro.

5 BALLETFILM

Ballets Russes

Regie: Dayna Goldfine en Dan Geller. In: Filmmuseum Cinerama, The Movies, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; 't Hoogt, Utrecht.

Bruisende oudjes vormen het hart van Ballets Russes, een historische documentaire van Dayna Goldfine en Dan Geller over twee balletgroepen van ruim zeventig jaar geleden, die over de hele wereld, vaak onder armoedige omstandigheden, dansten. De jonge mensen die zich van overal ter wereld bij de karavaan aansloten zien we op foto's, en soms zien we ze heel even dansen, in wazig zwart-wit.

6 THEATERDEBAT

Actueel geëngageerd theater na Brecht

Amsterdam: Goethe-Institut. Aanvang: 20.00. Toegang: 5 euro. Voertaal: Nederlands. Inl/aanmelden: 020-5312900 & www.goethe.de

In augustus is het vijftig jaar geleden dat de Duitse toneelschrijver/regisseur Bertolt Brecht overleed. Vanavond discussiëren Erik-Ward Geerlings (acteur/tekstschrijver), Eric de Vroedt (theatermaker) en Frances Sanders (regisseur Theater het Amsterdamse Bos) na korte statements over verschillende aspecten van het geëngageerde theater van nu zoals thema, vorm en stijl en de 'erfenis' van Brecht. Olv Rezy Schumacher (dramaturge Theatercompagnie).

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens