Zweden wint WK ijshockey

De Zweedse ijshockeyploeg is gisteren in het Letse Riga wereldkampioen geworden. De olympisch kampioen van Turijn 2006 was in de finale met 4-0 (2-0, 2-0 en 0-0) te sterk voor titelverdediger Tsjechië.

Het betekende de achtste wereldtitel voor de Zweden, de eerste sinds 1998. De Scandinaviërs zijn tevens de eersten die in één jaar olympisch én wereldkampioen wisten te worden.

In de halve finale van de Winterspelen, in februari in Turijn, versloegen de Zweden de Tsjechen ook al, toen met 7-3. Na een gelijkopgaande opening van de finale scoorden in Letland halverwege de eerste periode Jesper Mattsson en Frederik Emvall binnen 37 speelseconden, 2-0. Niklas Kronwall en Jorgen Jonsson verdubbelden die score in de tweede periode, waarmee de wereldtitel eigenlijk al binnen was.

Finland werd derde van de wereld. In de strijd om brons versloegen de Finnen de ploeg van Canada met 5-0.