Zetelverlies CDA taboe

De CDA-top probeerde op het congres optimistisch over te komen. De verkiezingen komen eraan.

Lubbers wordt voorgesteld aan de ouders van Balkenende. Foto WFA WFA43:VERJAARDAGSFEESTJE BALKENENDE:UTRECHT;21MEI2006- Na het Voorjaarscongres gisteren in de Jaarbeurs kreeg partijleider en premier Jan Peter Balkenende van het CDA een verjaardagsfeestje met diner aangeboden. Onder de gasten onder andere de ouders en de broer van Balkenende en Ruud en Ria Lubbers. Vlnr: Ruud Lubbers, Jan Peter Balkenende, de vader en de moeder van Jan Peter Balkenende. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA

Het CDA gaat de Tweede Kamerverkiezingen tegemoet met een zonnige bril op. Dat was de boodschap van de partijtop zaterdag op het partijcongres. Susanna Fields, witte laarzen, wit rokje, wit bloesje, speelt met haar bandje Do you wanna try my sunshiny glasses? Ook het podium is in Jan-des-Bouvries-wit aangekleed. Als premier Balkenende en zijn vrouw Bianca de trap afkomen wordt op de voorste rijen een applaus ingezet. De zaal volgt.

In het Utrechtse Beatrixtheater kwamen zaterdag zo'n 1.300 CDA'ers bij elkaar voor het halfjaarlijkse partijcongres. Het is het eerste congres na de verliezen die de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart leed. De partijtop probeert optimisme over te brengen. Bij de verliezen wordt niet lang stilgestaan. “Ik ga voor goud. Beter is niet genoeg, ik wil het beste voor het land“, zo begint Balkenende zijn speech. Hij verdedigt de hervormingen van zijn kabinet en kondigt investeringen aan voor de toekomst, met name in scholing.

Tijdens het ochtendprogramma leggen de CDA-jongeren een resolutie voor om de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen, iets wat de partijtop niet wil. Ze krijgen veel bijval uit de zaal. Balkenende mengt zich als “gewoon' partijlid uit Capelle aan de IJssel in de discussie. Gevolg: de resolutie wordt met ruime stemmen verworpen.

De PvdA moet het ontgelden. “Met Bos bent u de klos“, zegt Maxime Verhagen, fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Ook premier Balkenende haalt uit naar de PvdA-leider: “Is het niet zo dat Bos altijd twee stappen achter mij aanloopt?“

Na afloop, tijdens de borrel, zijn minder optimistische geluiden te horen dan de partijtop misschien zou willen. Erik de Ridder, actief partijlid uit Tilburg, zegt over het hervormingsbeleid van het kabinet: “Een struik moet je snoeien om te zorgen dat hij daarna weer gaat groeien. Op sommige punten is wel wat te ver gesnoeid.“

Maurice Limmen zit voor het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad, waar de partij twee zetels overhield. “Het sociale gezicht van het CDA is verwaterd. We hebben geen aansluiting bij moslims. In de grote steden heeft de partij daarom nog nauwelijks voet aan de grond. Dat is heel erg.“ (IK)

Bijdragen: Petra de Koning, Inger Kuin en Huib Modderkolk.