VS werken aan plan Europees rakettenschild

De Verenigde Staten treffen voorbereidingen voor de bouw van een anti-raketschild in Europa. Het schild moet bescherming bieden tegen aanvallen van Iran op Europa en de VS. Dat schrijft The New York Times .

De krant schrijft vandaag over een plan van de Amerikaanse regering om in 2011 in een Europees land tien installaties te plaatsen met raketten die andere raketten kunnen onderscheppen. Polen en Tsjechië zouden hiervoor in aanmerking komen.

Deze zomer zal minister van Defensie Rumsfeld naar verwachting een aanbeveling krijgen over de keuze van de Europese locatie. Aan het Congres zou al 56 miljoen dollar zijn gevraagd om met het project te kunnen beginnen. Maar onder de volksvertegenwoordigers leven nog bezwaren.

President Reagan is in de jaren tachtig al begonnen met de ontwikkeling van een rakettenschild. Hij streefde naar een project waarbij raketten vanuit de ruimte zouden worden uitgeschakeld. Op een bescheidener schaal, met raketbases op aarde, blies George W. Bush de plannen aan het begin van zijn presidentschap nieuw leven in.

Een aantal onderscheppingsraketten is inmiddels op Amerikaanse bodem geplaatst, ter verdediging tegen Noord-Koreaanse raketten. Maar over de effectiviteit daarvan bestaat grote twijfel.

Over de plannen voor een Europese basis voor een rakettenschild wordt in algemene termen al geruime tijd gesproken. De huidige Poolse regering heeft bij haar aantreden gezegd er een voorstander van te zijn. In Rusland stuit het idee op bezwaren. Minister van Defensie Sergej Ivanov heeft gewaarschuwd dat een Europees rakettenschild “negatieve gevolgen zal hebben voor het hele Euro-Atlantische veiligheidssysteem“.

Begin april hebben Amerikaanse functionarissen in Warschau gesprekken gevoerd over het project, met zowel de Poolse regering als de oppositie. De Poolse minister van Defensie, Radoslaw Sikorski, heeft nu vragen voorgelegd aan het Pentagon die eerst beantwoord moeten worden voor formele onderhandelingen kunnen beginnen.

Eerder deze maand publiceerde de NAVO een studie over de toenemende dreiging van lange-afstandsraketten. Een anti-raketsysteem zou technisch en financieel haalbaar zijn, concludeerde het rapport. Onder-secretaris-generaal Billingslea stelde dat “het nu aan de NAVO-landen is om te besluiten over de wenselijkheid van zo'n verdediging“.