Voetballen voor vrede

“Ik weet zeker dat het in mijn geboorteland dan even rustig is“, antwoordt Bonaventure Kalou op de vraag wat het grootste voordeel zou zijn van een succesvol WK voor Ivoorkust. “Voetbal verbroedert namelijk. Ook in tijden van oorlog. Al heb ik echt niet de illusie dat het lang rustig zal blijven.“

De oud-speler van Feyenoord, nu actief voor Paris Saint Germain, hoort sinds zijn vertrek naar Europa bijna niet anders dan dat rebellen en het regeringsleger in Ivoorkust om de macht strijden. “De strijdende partijen hebben weinig gemeen“, weet de 28-jarige aanvaller. “Maar iedereen houdt van voetbal en op zijn manier ook van Ivoorkust. Daar komt veel emotie bij kijken. Dat heeft voor- en nadelen. Bij goede resultaten ben je de held, na nederlagen moet je vrezen voor je leven.“

De spelers van Ivoorkust delen volgens Kalou lief en leed. “En aangezien mensen zich nog wel eens zorgen maken over de situatie thuis, is er ook vaak iets aan de hand. We zijn met Ivoorkust ingedeeld in een sterke groep. Argentinië is voor mij favoriet, maar wij winnen ook niet zomaar van Nederland en Servië en Montenegro.“