Van de Graaf wil meer dan 'Twee Vandaag'

Tv-presentator Karel van de Graaf sleept de AVRO woensdag voor de rechter omdat hij niet alleen actualiteitenrubriek Twee Vandaag wil presenteren. Dat blijkt uit een verklaring die de presentator rondstuurde nadat vorige week uitlekte dat hij ruzie heeft met de AVRO, de omroep waarvoor hij 37 jaar onafgebroken werkte.

Karel van de Graaf Foto Bas Czerwinski 02-03-2006, ROTTERDAM. LIJSTTREKKERS DEBAT EUR EN TWEE VANDAAG. JOZIAS VAN AARTSEN EN KAREL VAN DER GRAAF TIJDENS DE VISAGIE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De presentator zegt een 'diepgaand verschil van mening' te hebben over zijn werkzaamheden. Eerder meldde de AVRO in NRC Handelsblad dat Van de Graaf als 'exclusiviteitspresentator' voor meerdere programma's ingezet zou worden en mede als ambassadeur van de omroep zou fungeren. Maar volgens de presentator heeft de AVRO eenzijdig vastgesteld dat hij alleen de actualiteitenrubriek Twee Vandaag mag doen als zogeheten projectpresentator. Met een kort geding probeert Van de Graaf naleving van het bestaande contract af te dwingen. 'Ik heb nog niet eerder problemen met contractbesprekingen gehad', aldus Van de Graaf.

De AVRO wil haar twintig radio- en tv-presentatoren, onder wie Nelleke van der Krogt, Pia Dijkstra en Pieter-Jan Hagens, efficiënter inzetten. De omroep zegt nog met Van de Graaf in gesprek te zijn en denkt een kort geding te kunnen vermijden. Volgens de presentator zijn de besprekingen echter afgebroken.

Karel van de Graaf is een oudgediende: de 55-jarige presentator werkt sinds 1969 voor de AVRO en maakte onder meer vijftien jaar lang het praatprogramma Karel. Daarnaast werkte hij voor Netwerk .

Afgelopen seizoen maakte Karel van de Graaf voor het eerst een amusementsprogramma bij de AVRO: Wie is... de Mol? Van de Graaf: 'Dat zou ik natuurlijk graag nog een seizoen willen doen. Ik heb daar ontzettend van genoten en ik denk dat elke presentator in de rij zou willen staan om Wie is... de Mol? te mogen presenteren.'

Volgens Van de Graaf is er geen inhoudelijk bezwaar om tegelijkertijd amusementsprogramma's en journalistieke producties te maken. 'Kijk naar Philip Freriks, die presenteert het NOS-journaal, staat in het theater en doet het Groot Dictee der Nederlandse taal. Dat gaat prima samen, zolang je je tenminste niet de ene dag in tangaslip op tv laat zien en de volgende dag het nieuws voorleest.'