Valcon gaat door met overname van uitgever VNU

De Nederlandse uitgever VNU komt definitief in handen van een groep investeerders. De groep, opererend onder de naam Valcon, maakte gisteren bekend dat zij het bod op VNU gestand doet. Van de VNU-aandeelhouders heeft 78,7 procent zijn stukken aangeboden.

Hiermee is de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf een feit. VNU, ooit uitgever van bladen als Margriet en Libelle, is tegenwoordig vooral actief in de Verenigde Staten waar het eigenaar is van onder meer Nielsen Media, de leider op de kijkcijfermarkt. VNU komt in handen van onder meer de Amerikaanse investeerders Blackstone, Carlyle en KKR en het Nederlandse Alpinvest, de investeringsmaatschappij van de Nederlandse pensioenfondsen PGGM en ABP.

Valcon zegt in een persbericht te verwachten daarna de resterende aandeelhouders onder druk te kunnen zetten hun stukken alsnog aan te bieden. Daarmee kan worden begonnen zodra Valcon 95 procent van de aandelen in handen heeft. Valcon overweegt andere stappen, bijvoorbeeld om de beursnotering van VNU te beëindigen. De investeerder sluit niet uit dat het een juridische fusie met VNU aangaat.

Valcon had gezegd het bod gestand te zullen doen als ten minste 80 procent van de aandelen zou zijn aangemeld. Gisteren zei Valcon echter dat het overnamebod gestand werd gedaan ook al was de drempel van 80 procent nog niet bereikt. De groep geeft aandeelhouders die hun effecten nog niet hebben aangemeld tot 9 juni de kans om dit alsnog te doen.

Het bod van 7,6 miljard euro werd de afgelopen maanden twee keer verhoogd. Het bod had eerst een bandbreedte van 28 tot 28,50 euro per aandeel VNU. Later werd het bod verhoogd naar 28,75 euro per aandeel en weer later naar 29,50 euro. De handel in het aandeel VNU werd vanmorgen stilgelegd door de Amsterdamse effectenbeurs. Vrijdag sloot het aandeel 29,37 euro.

Er was, en is, nog steeds weerstand onder de aandeelhouders van VNU. De meest uitgesproken opposant is de Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke, die ruim 1 procent van de aandelen VNU in bezit heeft. Vorige week ging Knight Vinke toch overstag. Een woordvoerder zei dat de vermogensbeheerder het bod nog altijd te laag vond, maar desondanks had besloten de aandelen te verzilveren.

Knight Vinke was de grote motor eind vorig jaar toen VNU onder grote druk van aandeelhouders moest afzien van de overname van IMS Health omdat die te duur zou zijn.