Turks-Duitse politicus in elkaar geslagen

Een Duitse politicus van Turkse komaf is dit weekeinde in de Berlijnse wijk Lichtenberg in elkaar geslagen. De wijk staat te boek als een bolwerk van rechtsextremisme. De aanslag, achttien dagen voor het begin van het WK Voetbal, heeft een debat aangewakkerd over de veiligheid van buitenlanders in Duitsland.

Giyasettin Sayan (56) werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in de nabijheid van het Oost-Berlijnse station Lichtenberg door twee jonge mannen met een fles in elkaar geslagen. Volgens Sayan, die met hersenschudding en diverse kneuzingen werd opgenomen in een ziekenhuis, riepen de daders: “Scheiss-Türke, jou krijgen we ook nog.“

Van de twee mannen, vermoedelijk begin twintig, ontbreekt nog elk spoor. Sayan woont al dertig jaar in Duitsland en is afgevaardigde voor de ex-communistische Linkspartei in het parlement van stadstaat Berlijn. Het is niet de eerste keer dat hij doelwit is van een aanslag. Drie weken geleden werd hij na een politieke bijeenkomst door twee of drie jongeren achtervolgd. Toen wist hij nog net op tijd in zijn auto te vluchten.

De CDU in Berlijn veroordeelde de aanslag als “laf“, de Groenen zien in de aanslag een poging van rechts-extremisten om Duitsland aan de vooravond van het WK in diskrediet te brengen. Vorig jaar werden in Berlijn achttien racistische aanvallen geregistreerd, waarvan twee in de nabijheid van station Lichtenberg - hier behaalde de extreem-rechtse NPD bij de laatste verkiezingen 3,3 procent van de stemmen.

De vraag hoe veilig Duitsland is voor buitenlandse bezoekers met een donkere huidskleur was voor de aanval op Sayan al onderwerp van een verhit debat. Uwe Karsten-Heye, voorheen woordvoerder van toenmalig kanselier Schröder en actief in de strijd tegen racisme, had buitenlandse gasten er voor gewaarschuwd dat sommige wijken in Oost-Duitsland niet veilig zijn. Heye raadde buitenlanders af kleine en middelgrote steden in Brandenburg op te zoeken.

Het informele “reisadvies' werd door linkse politici in Brandenburg als een belediging opgevat en door sommige gezagdragers als weinig tactvol en “niet erg behulpzaam“ omschreven.

Maar Heye had ook medestanders. “Er bestaan in Duitsland inderdaad no-go areas voor zwarten“, aldus Cem -zdemir, Duits-Turks europarlementariër voor de Groenen. In Potsdam werd enkele weken geleden een Duitser van Ethiopische afkomst zo zwaar mishandeld dat hij enkele dagen in levensgevaar verkeerde.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken hoeven de honderdduizenden bezoekers van het WK zich geen zorgen te maken over hun veiligheid. Het officiële motto van de WK luidt: de wereld te gast bij vrienden.