Toren kerncentrale in tien tellen weg

Toren kerncentrale in tien tellen weg Rainier, 22 mei. Ruim duizend kilo explosieven sloopten gisteren in tien seconden de 150 meter hoge koeltoren van Trojan, een buiten bedrijf gestelde kerncentrale nabij het Amerikaanse Rainier, Oregon. Beheerder Portland General Electric (PGE) sloot deze eerste kerncentrale van Oregon in 1993 om redenen van financiën en veiligheid. Actiegroepen vierden de vernietiging van de toren als een overwinning. Jarenlang drongen ze aan op sluiting van Trojan. Volgens PGE duurt het nog tot 2024 voordat de kerncentrale volledig is ontmanteld. Foto AP Portland General Electric's Trojan Nuclear Power Plant cooling tower is shown during its implosion Sunday, May 21, 2006, near Rainier, Ore. With a rumble, the tower leaned to the side and collapsed upon itself leaving a cloud of dust and multi-ton pile of rubble. It took less than 10 seconds and roughly 2,800 pounds of explosives to complete. (AP Photo/Rick Bowmer) Associated Press