Test toont cafeïne aan in erg hete dranken

Rotterdam. Goed nieuws voor koffie- en coladrinkers die de inname van cafeïne willen minimaliseren. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis ontwikkelden een test die ook in erg hete dranken cafeïne kan aantonen. De test gebruikt fragmenten van antilichamen die in een gewone immuniteitsreactie werden geproduceerd in het bloed van lama's als die met zuivere cafeïne werden geïnjecteerd. Het was al bekend dat lama's en kamelen hittebestendige antilichamen produceren. Ook waren er al cafeïnetesten die gebruik maakten van niet- hittebestendige antilichamen. De vinding, gepubliceerd in Analytical Chemistry biedt uitzicht op een test waarmee de consument de afwezigheid van cafeïne in zijn 'decaf'-koffie verifieert voordat die koffie is afgekoeld of opgedronken.