Televisie Overige Films

* Exils (Tony Gatlif, 2004, Frankrijk/Italië). In Cannes met regieprijs bekroonde “road movie' volgt ontheemde protagonisten op hun reis van Parijs naar Algiers. De films van Gatlif zijn dronken van passie, temperament en grote emoties. Het scenario is een melodielijn om eindeloos op te variëren. Soms klinkt die romantisch, dan weer kitsch-op-het-randje, of rauw, mateloos, extatisch. TV5, 18.30-20.15u.

Collateral Damage (Andrew Davis, 2002, VS). Actiefilm werd in verband met 11 september later uitgebracht. Arnold Schwarzenegger als brandweerman die vrouw en dochtertje verloor bij aanslag en het nu eigenhandig opneemt tegen Zuid-Amerikaanse criminelen. SBS6, 20.30-22.30u.

* As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997, VS). Jack Nicholson kreeg Oscar voor schmierende hoofdrol van racistische en seksistische beroepshypochonder die zijns ondanks een soort vriendschap ontwikkelt met alleenstaande moeder Helen Hunt (eveneens een Oscar) en de homoseksuele kunstschilder Greg Kinnear in bizar Kammerspiel van de regisseur van o.a. “Terms of Endearment' en “Broadcast News'. Net5, 20.30-23.10u.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands drama uit 1897 vertoont weinig affiniteit met de romantische tragiek van het origineel. Van Pinocchio-neus voorziene brandweercommandant uit provinciestad schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Darryl Hannah. BBC1, 0.35-2.15u.

* Toutes peines confondues (Michel Deville, 1991, Frankrijk). Regisseur van “La lectrice' speelt geraffineerd spel met de kijker in psychologisch misdaaddrama over strijd tussen rechercheur Patrick Bruel en zakenman Jacques Dutronc. Verkenning van de grens tussen Goed en Slecht. Morgen, TV5, 14.25-16.15u.