Slecht? Het was maar een oefenwedstrijd

Een uitzwaaiwedstrijd heette het twee jaar geleden. Spelers van het Nederlands elftal willen er nog wel eens zwetend van wakker worden. Een volle Arena zou Oranje naar een succesvolle EK in Portugal uitzwaaien, na afloop van de oefenwedstrijd tegen Ierland. Veel toeschouwers waren na die gênante 0-1 al naar huis, maar de spelers moesten met een bloemetje in de handen zwaaien naar de zittenblijvers die hun vingers stuk floten.

Ook voorafgaand aan het WK speelt het team van Van Basten drie keer een oefenwedstrijd in Nederland, alvorens naar Duitsland af te reizen. Maar niemand die in Zeist de term uitzwaaiwedstrijd in de mond durft te nemen.

Het Nederlands elftal scoort zelden een voldoende bij een oefeninterland. Vaak zijn de wedstrijden niet om aan te zien, zeker niet als na rust een keer of tien de wedstrijd wordt stilgelegd: meestal mogen beide coaches maximaal zes verse krachten inzetten. Jammer voor het publiek, zo'n tegenvallend potje, maar het heet niet voor niets oefenwedstrijd, is altijd het argument van spelers en coach na afloop.

Maar wie de wedstrijd tegen Mexico, Australië of Kameroen wil bijwonen, moet tussen de 20 en 50 euro betalen voor een kaartje. Een modaal gezin is dan al gauw 120 euro kwijt. Dat wordt met wat cola, patat en reis- en reserveringskosten zomaar 170 euro.

En voor wie dat een serieus bedrag vormt, is het extra pijnlijk: kaartjes voor het WK in Duitsland zijn als familie-uitje immers ook niet te betalen. Als ze al te verkrijgen zijn: vele peperdure “arrangementen' gaan naar vips en bedrijven.

Natuurlijk, zal de KNVB denken, de mensen komen toch wel. De oefenwedstrijd tegen Mexico in Eindhoven is bijvoorbeeld al uitverkocht. Toch blijft het zuur dat zelfs deze wedstrijden voor menig echte fan nauwelijks nog te betalen zijn.

De drie oefenwedstrijden zullen een slordige 4 miljoen euro opleveren. Dat kunnen ze in Zeist natuurlijk goed gebruiken. Maar wie geloof heeft in eigen kunnen, neemt genoegen met een lagere recette: de nieuwe wereldkampioen krijgt van de FIFA maar liefst 17 miljoen mee.

    • Erik van der Walle